πολιτική (politics)

Άρθρα γύρω από την πολιτική

ΕΟΠΥΥ, μια ιστορία για καληνύχτα

Καιρό έχω να γράψω κάτι γενικώς. Φαντάζομαι ότι αυτό συμβαίνει σε αρκετούς που παλιότερα μπορούσαν και έγραφαν πιο πολύ. Δυστυχώς η γενικότερη κατάσταση έχει ανατρέψει πολλά στις ζωές των περισσότερων από εμάς (γιατί για κάποιους η ζωή συνεχίζεται σα να μη συμβαίνει τίποτα).

Το θέμα είναι ο ΕΟΠΥΥ, κοινώς Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας. Βασικά εγώ θα άλλαζα το όνομα σε Εθνικός Οργανισμός ΜΗ Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΜΗΠΥΥ).

Χρήσιμο / Useful: 
Average: 3.3 (31 votes)
Ψηφίστε για την ποιότητα του άρθρου / Vote for the article's quality

Απέραντη γραφειοκρατία

Σήμερα είχα την «τύχη» να πάω στον ΟΠΑΔ (το ταμείο των δημοσίων υπαλλήλων) για να βγάλω βιβλιάριο για τον μικρό. Ήταν η δεύτερη φορά που πήγαινα, γιατί την πρώτη πήγα για να πάρω τα χαρτιά που χρειάζονταν. Βασικά, να περιγράψω ποια είναι η διαδικασία προκειμένου να βγάλεις ένα βιβλιάριο (συνταγολόγιο, κτλ.) για πρώτη φορά.

Χρήσιμο / Useful: 
Average: 4 (17 votes)
Ψηφίστε για την ποιότητα του άρθρου / Vote for the article's quality

Εκλογές 2010: Μέσα από το πρίσμα ενός πολίτη

Με πυρετό (όχι από το ποιος θα βγει, αλλά από ίωση μάλλον), παρακολουθώ κάποια κανάλια για την πορεία των φετινών αυτοδιοικητικών εκλογών. Πώς γίνεται βρε παιδί μου, όλα τα κόμματα να είναι κερδισμένα. Όλοι κερδίζουν σε μονάδες, όχι ανέβασαν τα ποσοστά τους στον τάδε δήμο, όχι η υποστήριξη που δώσανε στον υποψήφιο τον βοήθησε για να εκλεγεί και άλλα τραγελαφικά του πισινού.

Πάρτε το χαμπάρι κύριοι! Ο ΕΝΑΣ ΣΤΟΥΣ ΔΥΟ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΨΗΦΙΣΕ. Πόσο μάλλον σήμερα, στο δεύτερο γύρο των εκλογών, που το ποσοστό της αποχής είναι ακόμη μεγαλύτερο.

Πώς είναι δυνατόν κύριε πολιτικέ, που η μόνη δουλειά που έχεις κάνει στη ζωή σου είναι να αναρριχηθείς μέσω της -και καλά- εμπλοκής με τα κοινά, αφού έχεις φιλήσει κατουρημένες ποδιές (λέμε τώρα, για τους περισσότερους ίσως να μη χρειάστηκε) να μιλάς για νίκη, όταν ο ένας στους δύο δε σε ψήφισε; Η αποχή ως φαινόμενο δε σου λέει τίποτα; Δε σου περνάει το μήνυμα ότι σε φτύνει κατάμουτρα ο ψηφοφόρος που σε απαξιώνει με το να αποφασίζει να μην προσέλθει στην κάλπη; Δε σου λέει ότι χέστηκε για τις εκλογές, αυτό που τον νοιάζει είναι πως θα πληρώσει το ενοίκιο που έρχεται, τα φροντιστήρια των παιδιών, το φαγητό, τους λογαριασμούς που δεν σταματάνε να έρχονται, όταν σου κόβουν εσένα δώρα, επιδόματα, δέχεσαι με το έτσι θέλω μειώσεις μισθών ή χάνεις τη δουλειά σου και όταν όλα γύρω σου ακριβαίνουν αντί να φθηνήνουν και προσπαθείς να τα φέρεις πέρα μέσα σε αυτό τον κυκεώνα; Φυσικά και χέστηκε, γιατί ξέρει ότι εσύ ποτέ δεν δούλεψες στη ζωή σου, ποτέ δεν έκανες ένα μεροκάματο ή μια τίμια δουλειά για να βγάλεις τα προς το ζην για να δεις πως βγαίνει το ευλογημένο το ψωμί, απλά εκμεταλλεύτηκες τη θέση του πατέρα σου που είχε ήδη εμπλεκεί με τα κοινά, χρησιμοποίησες το όνομά του και τις διασυνδέσεις του για να εκλεγείς. Κατά τα άλλα «είναι καλό παιδί ο τάδε, θα κάνει δουλειά στο δήμο, πρέπει να τον ψηφίσουμε».

Σίγουρα μέσα σε όλα αυτά, υπάρχουν και τίμιοι άνθρωποι που όντως θέλουν να κάνουν δουλειά και να προσφέρουν έργο στην πατρίδα τους. Όμως, όπως είπε και ο Μαυρογιαλούρος στην ταινία «Υπάρχει και φιλότιμο»:

Εγώ μπορεί να έχω όλη την καλή διάθεση να σου κάνω εγχείρηση καρδιάς. Εσύ θα καθίσεις να στην κάνω;

Που σημαίνει ότι για να βγεις πρέπει να έχεις τα «κονέ». Η καλή πρόθεση δεν φτάνει.

Εκεί έφτασε λοιπόν ο πολίτης. Έχει απαξιώσει το πολιτικό σύστημα. Όλα είναι ίδια και ίδια, κανείς δεν αλλάζει κάτι.

Είδα και το μήνυμα του πρωθυπουργού. Κάτι μου λέει ότι από αύριο περιμένουμε νέα μέτρα γιατί δεν βγαίνουν τα έσοδα. Βοήθειά μας.

Να είστε καλά.

διάφορα / miscellaneous: 
Χρήσιμο / Useful: 
Average: 3.3 (12 votes)

Αγαπάς την Ελλάδα; Απόδειξη!

διάφορα / miscellaneous: 
Χρήσιμο / Useful: 
Average: 3.5 (31 votes)
Ψηφίστε για την ποιότητα του άρθρου / Vote for the article's quality

Τα χάλια του ΟΠΑΔ

Τυχαίνει να είμαι ασφαλισμένος του Οργανισμού Περιθάλψεως Ασφαλισμένων Δημοσίου, κοινώς ΟΠΑΔ. Ο ΟΠΑΔ σε αναγκάζει ακόμη και για την απλούστερη εξέταση να θεωρήσεις το απόκομμα του βιβλιαρίου στο οποίο γράφει ο γιατρός σου την εξέταση. Άντε πες, όλα καλά έως εδώ (ξαναλέω, άντε πες...). Όλα καλά, γιατί θεωρητικά έχει ελεγκτές ιατρούς (αυτοί που θεωρούν την εξέτασή σου) σε σημεία που είναι προσβάσιμα μέσα στην πόλη. Μέχρι πρόσφατα ένα τέτοιο σημείο ήταν στην Βασ. Όλγας, πολύ κοντά στη Σχολή Τυφλών. Ε, δυστυχώς, το παράρτημα εκείνο για τους λόγους Χ, Ψ, Ζ που εμένα προσωπικά δε με απασχολούν έκλεισε εδώ και λίγες βδομάδες. Σου γράφει ο γιατρός την εξέταση και πρέπει εσύ να πας να τη θεωρήσεις, οπότε το μοναδικό σημείο που μπορείς να κάνεις κάτι τέτοιο είναι τα κεντρικά του ΟΠΑΔ, στην Σαπφούς, απέναντι από τα δικαστήρια. Δεν ξέρω αν είχε και άλλα παραρτήματα μέσα στην πόλη, φαντάζομαι πως είχε, αλλά επειδή αναγκάστηκα κι εγώ να πάω στα κεντρικά για τη θεώρηση, άκουγα πολλούς ανθρώπους που παραπονιούνταν για το γεγονός αυτό, άρα να υποθέσω ότι έκλεισαν και οποιαδήποτε άλλα παραρτήματα υπήρχαν;

Μπορεί κανείς να πει ότι στα πλαίσια εξοικονόμησης χρημάτων στα γενικότερα πλαίσια της κρίσης, έκλεισε τα παραρτήματα αυτά, για να μη πληρώνει ενοίκια, ρεύματα, τηλέφωνα, κτλ. ΟΚ, να το δεχτούμε αυτό. Αλλά δεν μπορείς να έχεις χιλιάδες ασφαλισμένους να τους ταλαιπωρείς με το τριτοκοσμικό σου σύστημα της θεώρησης από τον ελεγκτή ιατρό για μια απλή εξέταση αίματος. Έλεος. Οι ηλικιωμένοι των 70 και 80 χρόνων που πήγαιναν μέχρι πρότινος στην Βασ. Όλγας για τη θεώρηση, θα ταλαιπωριούνται τώρα μαζί με τα εκατοντάδες άλλα άτομα σε μια ουρά με νούμερα (που σημειωτέον δε δουλεύει το μηχάνημα που δείχνει τα νούμερα, κόψανε κι από εκεί το κόστος διόρθωσής του) με τις ώρες για μια απλή θεώρηση; Που από την εμπειρία μου, στο 99% των περιπτώσεων πάντα γράφει ΝΑΙ ο ελεγκτής και τελειώνει. Τυπικό θέμα δηλαδή. Τι φταίει ο καημένος ο γεράκος, που το μόνο που θέλει σε αυτή τη ζωή είναι λίγο ησυχία, να μπορεί να ζει με λίγη αξιοπρέπεια τα γηρατειά κι έρχεται ο ΟΠΑΔ με τις γραφειοκρατικές του ηλιθιότητες να τον ταλαιπωρεί για μια σφραγίδα. Αντίστοιχα και σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες...

Έλεος δηλαδή. Βάλτε τα κεφάλια σας κάτω και εκσυγχρονίστε επιτέλους τέτοια παλαιολιθικά συστήματα. Οι υπολογιστές έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας, αλλά δε λέτε να προχωρήσετε σε μηχανογραφήσεις που να δουλεύουν και να αποδίδουν. Μόνο για πασιέντζες και τσόντες στο internet ξέρετε να τους χρησιμοποιείτε.

Χρήσιμο / Useful: 
Average: 3.3 (18 votes)
Ψηφίστε για την ποιότητα του άρθρου / Vote for the article's quality

Πλήρωνε βλάκα πολίτη...

Διαβάζω διάφορα σε blogs από εδώ κι από 'κει και μου έρχεται να αρχίζω να τα σπάω και να τσιρίζω. Λέει στο Preza TV «450.000 ΕΥΡΩ ΕΔΩΣΕ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΤΗΣ ΑΝΝΑΣ ΒΙΣΣΗ ΟΤΑΝ Η ΕΡΤ ΤΗΝ ΕΣΤΕΙΛΕ ΣΤΗ EUROVISION». Αλλού διαβάζω στο TVXS.gr «Βασιλόπιτα αξίας 145.000 ευρώ στο υπ. Εσωτερικών επί ΝΔ». Τι λέτε ρε ρεμάλια; Μέχρι πότε θα πληρώνει ο ελληνικός λαός; Τι μισθοί είναι αυτοί; 145.000€ για μια κωλο-βασιλόπιτα; Τι σκατά, από χρυσό είναι;

Ρεπορτάζ στις ειδήσεις: Η τραγική πλειοψηφία των ελεύθερων επαγγελματιών (μαζί και οι χρυσοπληρωμένοι φοροφυγάδες) δηλώνουν εισόδημα περίπου 8.000€/χρόνο, ενώ ο μέσος μισθός των μισθωτών κυμαίνεται περίπου στα 14.500€. Μια ζωή την πληρώνουν οι μισθωτοί. Η εύκολη λύση να κόβεις από τους μισθωτούς, 12% επιδόματα, κόψιμο δώρων Πάσχα, Χριστουγέννων, επίδομα άδειας, κτλ. Πάντα η εύκολη λύση. Αν δεν βρει το ελληνικό κράτος (λέμε τώρα κράτος...) να τα πάρει από αυτούς που πρέπει και ποτέ δεν πλήρωσαν ευρώ φόρο σε αυτό, πάει τελείωσε, θα το κλείσουμε το μαγαζί. Ήδη κοντεύουμε πάτο, αν δεν τον έχουμε πιάσει ήδη δηλαδή.

Δεν ξέρω αν συμφωνείτε με αυτά που λέω, αλλά έχω βαρεθεί. Η βενζίνη έφτασε (μέσα στις πόλεις) στο 1,5€/λίτρο και αναμένεται να πάρει κι άλλη αύξηση. Από αύριο ο νέος συντελεστής ΦΠΑ και ποιος ξέρει τι άλλο μας έρχεται το επόμενο βραχυπρόθεσμο διάστημα. Πότε θα πληρώσουν επιτέλους και αυτοί που πρέπει;

διάφορα / miscellaneous: 
Χρήσιμο / Useful: 
Average: 3.4 (9 votes)
Ψηφίστε για την ποιότητα του άρθρου / Vote for the article's quality

Η κατάντια της χώρας

Εν μέσω της κρίσης που περνά η χώρα, η κυβέρνηση καταφεύγει σε εξαγγελίες νέων φόρων (άμεσων ή έμμεσων) για την αύξηση των εσόδων και την μείωση του ελλείμματος (λέμε τώρα). Εντάξει, ας βοηθήσουμε. Το θέμα δυστυχώς είναι ότι τελικά σκεφτόμαστε την πάρτη μας. Παράδειγμα;

Ένα από τα μέτρα της φορολόγησης είναι η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα. Έτσι, από εδώ και πέρα θα πληρώνουμε επιπλέον στο λίτρο περίπου 15 λεπτά (μαζί με το ΦΠΑ). Ωραία ως εδώ. Το θέμα ποιο είναι; Ότι δεν πρόλαβε να ψηφιστεί το σχετικό νομοσχέδιο και οι τιμές στα βενζινάδικα αυξήθηκαν ήδη. Πείτε με άσχετο για το πως δουλεύουν αυτά, εγώ θα παραθέσω την άποψή μου ως λογικά σκεπτόμενος άνθρωπος:

Το κράτος αυξάνει τον ΕΦΚ ανά λίτρο βενζίνης, από τη βενζίνη που πωλείται από την ψήφιση του νομοσχεδίου και μετά, έτσι δεν είναι ή κάνω λάθος (ορίστε να με διορθώσετε); Εσύ αγαπητέ μου βενζινοπώλη, πώς έρχεσαι και αυξάνεις τώρα την τιμή της βενζίνης που έχεις εφοδιαστεί πριν μία βδομάδα (λέω εγώ τώρα ως λογικά σκεπτόμενος άνθρωπος), που ίσχυε ο παλιός ΕΦΚ; Ο όλος συλλογισμός μου οφείλεται σε αυτό το γεγονός. Πως μπορείς και αυξάνεις την τιμή εφόσον έχεις απόθεμα από προηγούμενο εφοδιασμό; Λογικά θα έπρεπε να το κάνεις την επόμενη που θα εφοδιαστείς βενζίνη μετά την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου.

Άρα, κύριε βενζινοπώλη, με κλέβεις κατάματα. Αν είχες πχ. 5 τόνους βενζίνη απόθεμα, για αυτά τα 5.000 λίτρα, θα κερδίσεις 750€, τα οποία πάνε κατευθείαν στην τσέπη σου και όχι στο κράτος. Το γεγονός αυτό λοιπόν με κάνει να πιστεύω ότι δουλεύεις και ενεργείς αποκλειστικά για την πάρτη σου, αδιαφορώντας για το σύνολο, κοιτάς να κλέψεις και να βάλεις στη ζούλα ό,τι προλαβαίνεις. Δεν είσαι επαγγελματίας, αλλά παρτάκιας. Αλλά το πιο λυπηρό στην όλη ιστορία είναι ότι δεν είσαι ο μόνος που λειτουργεί έτσι, όχι ότι αυτό βέβαια σε δικαιώνει.

Δυστυχώς έτσι συμβαίνουν τα πράματα στην έρημη τούτη χώρα. Και ποτέ δεν πρόκειται να πάμε μπροστά.

διάφορα / miscellaneous: 
Χρήσιμο / Useful: 
Average: 3.5 (13 votes)
Ψηφίστε για την ποιότητα του άρθρου / Vote for the article's quality

Trash TV: Ελληνιστί, σκουπιδο-τηλεόραση

Λοιπόν! Μην κάνετε τίποτα! Μην αλλάζετε κανάλι! Μην μετακινείστε! Μην βγαίνετε έξω! Μην σηκωθείτε από τον αναπαυτικό σας καναπέ! Μην πειράζετε το τηλεχειριστήριο της τηλεόρασης. Γιατί;

Χρήσιμο / Useful: 
Average: 3.4 (16 votes)
Ψηφίστε για την ποιότητα του άρθρου / Vote for the article's quality

Είναι το κλείσιμο των δρόμων μορφή διεκδίκησης;

Διαβάζω για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων των αγροτών. Για μαζικότερη συμμετοχή αγροτών, καθώς και για αύξηση των μπλόκων (δημιουργία νέων δηλαδή) και αναρωτιέμαι. Τι κερδίζει στην πράξη ο κακόμοιρος αγρότης με το να κλείνει τους κεντρικούς δρόμους της χώρας και να αποκλείει ουσιαστικά τις μετακινήσεις των υπόλοιπων απλών πολιτών; Δηλαδή πάλι στα μούτρα του πολίτη θα γυρίσει αυτή η μορφή διαμαρτυρίας και διεκδίκησης; Γιατί φίλε μου αγρότη, δεν πας να πετάξεις από 5 κιλά σάπια φρούτα (εσύ και όλοι οι υπόλοιποι) έξω από το σπίτι του εκάστοτε Υπουργού και μαζί με τους υπόλοιπους να δημιουργηθεί μια μπόχα που θα βρωμάει από τετράγωνα μακριά. Το να κλείνεις τον δρόμο, να ταλαιπωρείς κόσμο και κοσμάκη, δεν κερδίζεις κάτι, εκτός από την αγανάκτηση αυτού του οποίου κλείνεις το δρόμο. Οπότε και το λιγοστό δίκιο που έχεις, το χάνεις με τον λάθος τρόπο που το διεκδικείς. Πολλά χρόνια τώρα αποδεικνύεται καθημερινά ότι διεκδικήσεις σαν τις δικές σου τις γράφουν κανονικά στα παλαιότερα των υποδημάτων τους οι εκάστοτε Υπουργοί. Κέρδος μηδέν δηλαδή.

Άλλαξε σε παρακαλώ τη μορφή διεκδίκησης των αιτημάτων σου.

διάφορα / miscellaneous: 
Χρήσιμο / Useful: 
Average: 3 (10 votes)
Ψηφίστε για την ποιότητα του άρθρου / Vote for the article's quality

«Μέτριες οι επιπτώσεις της γρίπης των χοίρων», λέει ο Π.Ο.Υ.

«Μέτριες οι επιπτώσεις από την γρίπη των χοίρων μετά από συστηματική εξέταση των επιπτώσεων» μας λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (World Health Organization) (αναμετάδοση από τα xalia). Έπρεπε πρώτα να σπείρουν τον πανικό τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, να αγοραστούν εκατομμύρια αμφίβολης αποτελεσματικότητας εμβολίων (και να αυξήσουν κατά δισεκατομμύρια $$ τα ταμεία τους οι φαρμακευτικές εταιρίες), να υπάρξουν διάφορες επιπλοκές και παρενέργειες μετά τον εμβολιασμό όσων αποφάσισαν μέσα από αυτό τον οχετό «πληροφορίας» να εμβολιαστούν και μετά να μας έρθει ο κύριος WHO και ουσιαστικά να μας πει «ξέρετε, τελικά τα πράματα δεν είναι όπως τα περιμέναμε, δεν πειράζει, πιείτε τώρα τα υπόλοιπα εμβόλια που σας έμειναν, δεν είναι τίποτα, το πολύ πολύ να τα κατουρήσετε στην τουαλέτα» (μου θυμίζει την ταινία όπου ο Βέγγος παριστάνει το φαρμακοποιό, εμφανίζεται μια κυρία με συνταγή για το άρρωστο παιδί της, ο Βέγγος δεν βγάζει γρι από τα γράμματα στη συνταγή, κάνει ένα μείγμα με ό,τι βρει μπροστά του και λέει στο τέλος στην κυρία «ας πιει όσο είναι να πιει και το υπόλοιπο εντριβή», τόσο γελοία είναι η κατάσταση).

Έτσι λοιπόν, μας έχουν για πειραματόζωα και μας φέρονται ως πρόβατα. Αντισταθείτε.

Χρήσιμο / Useful: 
Average: 1 (2 votes)
Ψηφίστε για την ποιότητα του άρθρου / Vote for the article's quality

Σελίδες

Εγγραφή στο RSS - πολιτική (politics)