Αγαπάς την Ελλάδα; Απόδειξη!

Ακούω πριν στις ειδήσεις ότι το Υπουργείο Οικονομικών σκέφτεται να δώσει περισσότερα κίνητρα για τη συλλογή των αποδείξεων από τους πολίτες. Ο λόγος είναι ότι το απαιτούμενο ποσό προκειμένου να είσαι εντάξει του χρόνου που θα κάνεις τη δήλωσή σου για να σε πιάνει το αφορολόγητο, έχει ήδη συγκεντρωθεί από τους περισσότερους, με αποτέλεσμα η ζήτηση και η συλλογή των αποδείξεων από καταστήματα, παροχές υπηρεσιών, κτλ. να έχει σημειώσει πτώση τον τελευταίο καιρό. Έδειχνε μάλιστα και μια κυρία σε μια καφετέρια να λέει ότι δε ζητά πλέον αποδείξεις, αφού έχει συγκεντρώσει το απαιτούμενο ποσό για τη δήλωση που θα κάνει του χρόνου.

Πόσο λάθος είμαστε... Ζητάμε αποδείξεις μόνο και μόνο επειδή μας το είπε κάποιος για να είμαστε εντάξει με τη δήλωσή μας. Αφού συγκεντρώσαμε το απαιτούμενο ποσό για να είμαστε εντάξει στη κλίμακα του αφορολόγητου, δε βαριέσαι, από εδώ και πέρα δεν παίζει κάποιο ρόλο. Η ελληνική νοοτροπία του κοντόφθαλμου, στενόμυαλου, βλάκα (θα εξηγήσω γιατί), κά. σε όλο της το μεγαλείο.

Κανείς δε συνειδητοποιεί ότι το να παίρνεις απόδειξη για μια υπηρεσία που μοσχοπληρώνεις είναι υποχρέωσή σου και ότι όλοι κερδίζουν από αυτή την ιστορία. Ένας μέσος μισθωτός με μια δουλειά δεν μπορεί να αποκρύψει (θεωρητικά) εισόδημα. Ό,τι βγάζει, γι' αυτό φορολογείται. Τι γίνεται όμως με τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτούς που παρέχουν υπηρεσίες γενικότερα; Εκεί είναι που γίνεται το «έλα να δεις» στη φοροδιαφυγή και στο κλέψιμο. Σου κάνει ο άλλος δουλειά χιλιάδων και δεν σου δίνει απόδειξη ούτε για 50 λεπτά. Του ζητάς απόδειξη και σου λέει «ναι, αλλά θα πρέπει να μου πληρώσεις και το ΦΠΑ, τώρα 23% πλέον». Λες κι αυτός που αγοράζει τα υλικά για να κάνει τη δουλειά του δεν πληρώνει το ΦΠΑ και άρα μαζί με το ΦΠΑ για την υπηρεσία που θα σου παρέχει και που θα πρέπει να πληρώσεις εσύ εφόσον του ζητάς απόδειξη, ξαναπληρώνεις το ΦΠΑ για τα υλικά που αγόρασε αυτός. Παράδειγμα; Σου χρεώνει 500€ για μια δουλειά που θα κάνει στο σπίτι σου και 200€ για τα υλικά που θα πάρει, σύνολο 700€. Χωρίς απόδειξη αυτά. Του ζητάς απόδειξη, σου λέει θα πρέπει να πληρώσεις το ΦΠΑ για τα 700€ και όχι για τα 500€ που θα έπρεπε! Άρα ΦΠΑ στο ΦΠΑ. Με αποτέλεσμα, το ΦΠΑ που πληρώνεις εσύ για τα υλικά, το καρπώνεται ο ίδιος. Και φυσικά, το ΦΠΑ που πλήρωσε για τα υλικά, θα το αφαιρέσει από το ποσό του αποδιδόμενου ΦΠΑ πάνω στο τρίμηνο, άσχετα που εσύ ποτέ δεν τον πλήρωσες. Οι περισσότεροι, αν όχι όλοι, ελεύθεροι επαγγελματίες λειτουργούν έτσι. Υπάρχει τεράστια διαφυγή του ως έπρεπε αποδιδόμενου ΦΠΑ, τεράστια αισχροκέρδεια, με δηλώσεις εισοδημάτων κάτω του αφορολόγητου, με αποτέλεσμα αυτός ο άνθρωπος ποτέ να μην έχει πληρώσει φόρο στη ζωή του. Δεν μιλάω για την έμμεση φορολογία που βάζει το κράτος σε προϊόντα και υπηρεσίες που παρέχει, γιατί όλοι την πληρώνουμε. Έτσι καταλήγουμε μια ζωή να αρμέγουμε το μισθωτό.

Και φτάνουμε στην κυρία του ρεπορτάζ. Σου λέει, μάζεψα τις αποδείξεις, είμαι εντάξει. Γιατί κυρία μου είσαι εντάξει; Γιατί να μη σου δώσει απόδειξη ο άλλος για την υπηρεσία που σου παρέχει και που οφείλει να σου δώσει για να πληρώσει κι αυτός το μερίδιό του στην εφορία; Γιατί αν πληρώσουν όλοι το μερίδιο που τους αναλογούσε, και το κράτος θα είχε περισσότερα έσοδα από τον ΦΠΑ και λιγότερη φορολογία θα έβαζε στον πολίτη, με αποτέλεσμα όλοι να είμαστε καλύτερα. Εκτός βέβαια από αυτούς που δεν πλήρωναν ποτέ τίποτα στην εφορία... Άρα λοιπόν, μην είσαι βλάκας, ζήτησε την απόδειξη για την υπηρεσία που πλήρωσες.

Ας θεσπίσουν κι άλλα κίνητρα για τη συλλογή των αποδείξεων. Εφόσον ο κόσμος δεν καταλαβαίνει ότι αυτό θα έπρεπε να κάνει έτσι κι αλλιώς, τουλάχιστον ας το κάνει με κάποιο επιπλέον κίνητρο. Ζούμε σε δύσκολες εποχές και πρέπει να καταλάβουμε ότι πρέπει να βοηθήσουμε όλοι. Ναι, να βρεθούν κι αυτοί που κατακλέψανε τη δημόσια περιουσία και να τους κρεμάσουν ζωντανούς, γιατί αυτοί ως επί το πλείστον φταίνε για το χάος που φτάσαμε εδώ. Αλλά επίσης πιστεύω ότι όλοι, λίγο πολύ ο καθένας μας με τον τρόπο ζωής του και τη νοοτροπία του συμβάλλαμε και εμείς για την κατάσταση στην οποία μπήκε η χώρα.

Ελπίζοντας σε ένα καλύτερο αύριο...

διάφορα / miscellaneous: 
Χρήσιμο / Useful: 
Average: 3.5 (31 votes)
Ψηφίστε για την ποιότητα του άρθρου / Vote for the article's quality

Σχόλια

Πόσο σωστά τα λες...

Γιατί δεν είπε κάποιος στην κατά τ' άλλα έξυπνη κυρία, πως ο καφετζής, εκτός ότι κλέβει το κράτος (δηλαδή εμένα, εσένα και την ίδια), κλέβει και την ίδια για δεύτερη φορά; Διότι ο καφετζής και διαφεύγει το φόρο που του αναλογεί, αλλά και τσεπώνει το Φ.Π.Α. που αυτή πλήρωσε για να πάει στο κράτος· αφού σε αυτή την περίπτωση και σε αντίθεση με αυτή του εργάτη, δεν θα πληρώσει λιγότερο τον καφέ.

Ας έρθουμε όμως στην πηγή του προβλήματος. Σκέφτεται ο άλλο, αφού κλέβει ο τάδε, ο τάδε και ο τάδε, θα κλέψω και εγώ. Τι είμαι εγώ, χαζός; Ναι! χαζός είσαι! Από πότε η κλεψιά του άλλου δικαιώνει την δική σου κλεψιά; Και στο τέλος-τέλος, με ποιο τρόπο αυτή σου η ενέργεια διορθώνει την κατάσταση;

Θα μου πεις, εδώ κλέβουν οι πολιτικοί. Μίζες από εδώ, στημένοι διαγωνισμοί από εκεί, βύσματα παραπέρα. Όλα αυτά με λεφτά του κράτους (δηλαδή δικά μου και δικά σου όπως είπαμε προηγουμένως). Γκρίνια στα
 παράθυρα. Γκρίνια και γενικότητες μέχρι και στην βουλή. Τι να λέμε τώρα...

Κάποτε, με την βοήθεια ενός καθηγητή, κατέβηκαν δυο λέξεις στο κεφάλι μου. Οι πολιτικοί μας καθρεφτίζουν. Από τότε και κάθε μέρα που περνάει, το παρατηρώ να επιβεβαιώνεται ξανά και ξανά και με κυριεύει όλο και περισσότερη θλίψη.

Λοιπόν, να λέμε το εξής: Εδώ δεν έκανες εσύ κάτι για την κοινωνία, θα κάνουν οι προδότες που ψηφίζεις κάθε φορά...;