ΕΟΠΥΥ, μια ιστορία για καληνύχτα

Καιρό έχω να γράψω κάτι γενικώς. Φαντάζομαι ότι αυτό συμβαίνει σε αρκετούς που παλιότερα μπορούσαν και έγραφαν πιο πολύ. Δυστυχώς η γενικότερη κατάσταση έχει ανατρέψει πολλά στις ζωές των περισσότερων από εμάς (γιατί για κάποιους η ζωή συνεχίζεται σα να μη συμβαίνει τίποτα).

Το θέμα είναι ο ΕΟΠΥΥ, κοινώς Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας. Βασικά εγώ θα άλλαζα το όνομα σε Εθνικός Οργανισμός ΜΗ Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΜΗΠΥΥ).

Φυσικά όλοι όσοι είστε στον ΕΟΠΥΥ (από όσο γνωρίζω οι του ΙΚΑ και οι ασφαλισμένοι του δημοσίου αυτή τη στιγμή) θα γνωρίζετε γιατί μιλάω. Παράδειγμα: Παίρνουμε τηλέφωνο σήμερα το απόγευμα σε οφθαλμίατρο για να κλείσουμε ένα ραντεβού (για ποιον δεν έχει σημασία). Η (ευγενική κατά τα άλλα) γιατρός μάς λέει ότι διαθέσιμο ραντεβού υπάρχει για τις 15 Δεκεμβρίου. Χέσε μας! Σήμερα έχουμε 31 Οκτωβρίου. Έλεος. Ενάμιση μήνα μετά. Έχεις πυρετό; Το κεφάλι σου πονάει τόσο πολύ που είναι σα να το βαράει κάποιος με βαριοπούλα; Έλα μωρέ, δεν πειράζει, το επόμενο ραντεβού είναι 3 μήνες μετά. Άλλωστε, μέχρι τότε ή καλά θα έχεις γίνει ή θα τα έχεις τινάξει τα πέταλα. Λεπτομέρειες.

Φυσικά, θα ρωτήσει ο μη γνωρίζων: Γιατί συμβαίνει αυτό; Μα γιατί ο ΕΟΠΥΥ δικαιολογεί ένα πολύ συγκεκριμένο μικρό αριθμό επισκέψεων ανά μήνα στους συμβεβλημένους γιατρούς. Δεν γνωρίζω ακριβώς ποιος αριθμός είναι αυτός, ίσως 20. Εγώ σας λέω ότι είναι 50. Κατά μέσο όρο 5 επισκέψεις την ημέρα για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, σε 10 εργάσιμες έχει κλείσει το παράθυρο για τους ασφαλισμένους. Οι υπόλοιποι; Πλερώ ή απλά τον επόμενο μήνα. Μ' αυτά και μ' αυτά, φτάνεις να κλείνεις ραντεβού 2-3 μήνες μετά. Κατά τα άλλα σου λέει δωρεάν ασφάλιση. Τρίχες κατσαρές λέω εγώ.

Και άντε πες εμείς στην οικογένεια είμαστε τυχεροί και μπορούμε να ξοδέψουμε κανά 50αρικο το μήνα (λέμε τώρα) για γιατρούς. Άλλες οικογένειες που δεν εργάζεται κανείς ή εργάζεται ο ένας από τους 2 και παίρνει ένα μισθό της πείνας που πρέπει να θρέψει την οικογένειά του; Αυτός τι πρέπει να κάνει; Να βλέπει το παιδί του να αρρωσταίνει και να σκέφτεται το 30αρικο (αν είναι τυχερός) να το πάει σε γιατρό; Να πάει σε νοσοκομείο; Ναι, είναι μια λύση το νοσοκομείο, αλλά θα ξεμπερδέψει στην καλύτερη περίπτωση σε 5-6 ώρες. Να πάει στο ΙΚΑ; Ναι, πρωί, αφού χάσει μια μέρα από τη δουλειά του (μιας και έχει την άπειρη άδεια και μπορεί να παίρνει όποτε του καπνίσει).

Και για να μην αναφερθώ στις κατά καιρούς "απεργίες" των φαρμακοποιών στις οποίες δε δέχονται συνταγές του ΕΟΠΥΥ, γιατί ο οργανισμός τους χρωστάει τα κέρατά του. Τελευταία έγινε το ίδιο και με τους γιατρούς. Εκεί να δεις χρήμα που πέφτει. Μαζί με το χρήμα, πέφτει και κλάμα, μπόλικο.

Δυστυχώς αυτή είναι η κατάσταση. Υποτίθεται ότι πληρώνεις περίθαλψη και περίθαλψη δεν έχεις. Ας το πάρουν χαμπάρι κάποια στιγμή να απελευθερώσουν την περίθαλψη και να κάνει ο καθένας τη δική του ασφάλιση, όποια θέλει και του φαίνεται καλύτερη. Τουλάχιστον τότε δε θα μπορείς να τους προσάψεις τίποτα.

Αλλά αυτά είναι. Όταν φάγανε τα λεφτά των ταμείων, κανείς δεν έκατσε στο σκαμνί. Πλήρωνε τώρα και καλά περίθαλψη και συνταξιοδοτικό και αν η τωρινή γενιά πάρει ποτέ σύνταξη, έλα να μου σφυρίξεις. Όλα αυτά είναι δείγμα του πόσο σάπιο είναι αυτό που λέμε κράτος. Από την κορυφή μέχρι και τα νύχια. Ο καθένας φταίει στο βαθμό που φταίει, είτε κλέβοντας, είτε φοροδιαφεύγοντας, είτε ψηφίζοντας τους ίδιους μπάσταρδους που μας κυβερνάνε, είτε απέχοντας από την οποιαδήποτε μορφή αντίστασης, είτε, είτε, είτε... Συμπληρώστε ό,τι νομίζετε. Εδώ βγάζει ο Βαξεβάνης τη λίστα με τους 2059 Έλληνες που θεωρούνται ύποπτοι να έχουν βγάλει μαύρα λεφτά στο εξωτερικό και σε λίγες ώρες βγαίνει ένταλμα σύλληψης, με την κατηγορία της δημοσιοποίησης προσωπικών στοιχείων. Κοροϊδία, ανομία, οι φτωχοί φτωχότεροι, οι πλούσιοι πλουσιότεροι. Αυτοί που τρώγανε το δημόσιο βιος, συνεχίζουν να το τρώνε, δεν έχει συμβεί κάτι γι' αυτούς. Ίσα ίσα που τώρα μπορεί να σκέφτονται να φάνε ακόμη περισσότερα προτού γίνει το μεγάλο μπαμ.

Μπαμ;

Χρήσιμο / Useful: 
Average: 3.3 (31 votes)
Ψηφίστε για την ποιότητα του άρθρου / Vote for the article's quality