Η κατάντια της χώρας

Εν μέσω της κρίσης που περνά η χώρα, η κυβέρνηση καταφεύγει σε εξαγγελίες νέων φόρων (άμεσων ή έμμεσων) για την αύξηση των εσόδων και την μείωση του ελλείμματος (λέμε τώρα). Εντάξει, ας βοηθήσουμε. Το θέμα δυστυχώς είναι ότι τελικά σκεφτόμαστε την πάρτη μας. Παράδειγμα;

Ένα από τα μέτρα της φορολόγησης είναι η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα. Έτσι, από εδώ και πέρα θα πληρώνουμε επιπλέον στο λίτρο περίπου 15 λεπτά (μαζί με το ΦΠΑ). Ωραία ως εδώ. Το θέμα ποιο είναι; Ότι δεν πρόλαβε να ψηφιστεί το σχετικό νομοσχέδιο και οι τιμές στα βενζινάδικα αυξήθηκαν ήδη. Πείτε με άσχετο για το πως δουλεύουν αυτά, εγώ θα παραθέσω την άποψή μου ως λογικά σκεπτόμενος άνθρωπος:

Το κράτος αυξάνει τον ΕΦΚ ανά λίτρο βενζίνης, από τη βενζίνη που πωλείται από την ψήφιση του νομοσχεδίου και μετά, έτσι δεν είναι ή κάνω λάθος (ορίστε να με διορθώσετε); Εσύ αγαπητέ μου βενζινοπώλη, πώς έρχεσαι και αυξάνεις τώρα την τιμή της βενζίνης που έχεις εφοδιαστεί πριν μία βδομάδα (λέω εγώ τώρα ως λογικά σκεπτόμενος άνθρωπος), που ίσχυε ο παλιός ΕΦΚ; Ο όλος συλλογισμός μου οφείλεται σε αυτό το γεγονός. Πως μπορείς και αυξάνεις την τιμή εφόσον έχεις απόθεμα από προηγούμενο εφοδιασμό; Λογικά θα έπρεπε να το κάνεις την επόμενη που θα εφοδιαστείς βενζίνη μετά την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου.

Άρα, κύριε βενζινοπώλη, με κλέβεις κατάματα. Αν είχες πχ. 5 τόνους βενζίνη απόθεμα, για αυτά τα 5.000 λίτρα, θα κερδίσεις 750€, τα οποία πάνε κατευθείαν στην τσέπη σου και όχι στο κράτος. Το γεγονός αυτό λοιπόν με κάνει να πιστεύω ότι δουλεύεις και ενεργείς αποκλειστικά για την πάρτη σου, αδιαφορώντας για το σύνολο, κοιτάς να κλέψεις και να βάλεις στη ζούλα ό,τι προλαβαίνεις. Δεν είσαι επαγγελματίας, αλλά παρτάκιας. Αλλά το πιο λυπηρό στην όλη ιστορία είναι ότι δεν είσαι ο μόνος που λειτουργεί έτσι, όχι ότι αυτό βέβαια σε δικαιώνει.

Δυστυχώς έτσι συμβαίνουν τα πράματα στην έρημη τούτη χώρα. Και ποτέ δεν πρόκειται να πάμε μπροστά.

διάφορα / miscellaneous: 
Χρήσιμο / Useful: 
Average: 3.5 (13 votes)
Ψηφίστε για την ποιότητα του άρθρου / Vote for the article's quality