Τα χάλια του ΟΠΑΔ

Τυχαίνει να είμαι ασφαλισμένος του Οργανισμού Περιθάλψεως Ασφαλισμένων Δημοσίου, κοινώς ΟΠΑΔ. Ο ΟΠΑΔ σε αναγκάζει ακόμη και για την απλούστερη εξέταση να θεωρήσεις το απόκομμα του βιβλιαρίου στο οποίο γράφει ο γιατρός σου την εξέταση. Άντε πες, όλα καλά έως εδώ (ξαναλέω, άντε πες...). Όλα καλά, γιατί θεωρητικά έχει ελεγκτές ιατρούς (αυτοί που θεωρούν την εξέτασή σου) σε σημεία που είναι προσβάσιμα μέσα στην πόλη. Μέχρι πρόσφατα ένα τέτοιο σημείο ήταν στην Βασ. Όλγας, πολύ κοντά στη Σχολή Τυφλών. Ε, δυστυχώς, το παράρτημα εκείνο για τους λόγους Χ, Ψ, Ζ που εμένα προσωπικά δε με απασχολούν έκλεισε εδώ και λίγες βδομάδες. Σου γράφει ο γιατρός την εξέταση και πρέπει εσύ να πας να τη θεωρήσεις, οπότε το μοναδικό σημείο που μπορείς να κάνεις κάτι τέτοιο είναι τα κεντρικά του ΟΠΑΔ, στην Σαπφούς, απέναντι από τα δικαστήρια. Δεν ξέρω αν είχε και άλλα παραρτήματα μέσα στην πόλη, φαντάζομαι πως είχε, αλλά επειδή αναγκάστηκα κι εγώ να πάω στα κεντρικά για τη θεώρηση, άκουγα πολλούς ανθρώπους που παραπονιούνταν για το γεγονός αυτό, άρα να υποθέσω ότι έκλεισαν και οποιαδήποτε άλλα παραρτήματα υπήρχαν;

Μπορεί κανείς να πει ότι στα πλαίσια εξοικονόμησης χρημάτων στα γενικότερα πλαίσια της κρίσης, έκλεισε τα παραρτήματα αυτά, για να μη πληρώνει ενοίκια, ρεύματα, τηλέφωνα, κτλ. ΟΚ, να το δεχτούμε αυτό. Αλλά δεν μπορείς να έχεις χιλιάδες ασφαλισμένους να τους ταλαιπωρείς με το τριτοκοσμικό σου σύστημα της θεώρησης από τον ελεγκτή ιατρό για μια απλή εξέταση αίματος. Έλεος. Οι ηλικιωμένοι των 70 και 80 χρόνων που πήγαιναν μέχρι πρότινος στην Βασ. Όλγας για τη θεώρηση, θα ταλαιπωριούνται τώρα μαζί με τα εκατοντάδες άλλα άτομα σε μια ουρά με νούμερα (που σημειωτέον δε δουλεύει το μηχάνημα που δείχνει τα νούμερα, κόψανε κι από εκεί το κόστος διόρθωσής του) με τις ώρες για μια απλή θεώρηση; Που από την εμπειρία μου, στο 99% των περιπτώσεων πάντα γράφει ΝΑΙ ο ελεγκτής και τελειώνει. Τυπικό θέμα δηλαδή. Τι φταίει ο καημένος ο γεράκος, που το μόνο που θέλει σε αυτή τη ζωή είναι λίγο ησυχία, να μπορεί να ζει με λίγη αξιοπρέπεια τα γηρατειά κι έρχεται ο ΟΠΑΔ με τις γραφειοκρατικές του ηλιθιότητες να τον ταλαιπωρεί για μια σφραγίδα. Αντίστοιχα και σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες...

Έλεος δηλαδή. Βάλτε τα κεφάλια σας κάτω και εκσυγχρονίστε επιτέλους τέτοια παλαιολιθικά συστήματα. Οι υπολογιστές έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας, αλλά δε λέτε να προχωρήσετε σε μηχανογραφήσεις που να δουλεύουν και να αποδίδουν. Μόνο για πασιέντζες και τσόντες στο internet ξέρετε να τους χρησιμοποιείτε.

Χρήσιμο / Useful: 
Average: 3.3 (18 votes)
Ψηφίστε για την ποιότητα του άρθρου / Vote for the article's quality

Σχόλια

Ξάδερφε συμφωνώ ΑΠΟΛΥΤΑ μαζί σου!

Διάβασα την προηγούμενη εβδομάδα σε ένα άρθρο ότι καταργείται η περαίωση βιβλίων στην εφορία. Επομένως μαζί και με την έκδοση των τιμολογίων σε ηλεκτρονική μορφή (από 1/1/2011 είναι υποχρεωτική) ας ελπίσουμε να περιορίσουνε λίγο τη χαρτούρα και τη γραφειοκρατεία!

Τελικά ο ΟΠΑΔ εκσυγχρονίζεται, από σήμερα δουλεύει το πιλοτικό πρόγραμμα εργαστηριακών εξετάσεων μέσω internet. Πήρα μάλιστα και κωδικούς για να το χρησιμοποιήσω ως γιατρός. Guess what! Δεν μπορώ να το χρησιμοποιήσω γιατί δουλεύει μόνο σε περιβάλλον windows που δεν διαθέτω. Περαστικά.

Αγαπητέ Μανόλη,

Καλά τα νέα σου, έστω και με ψεγάδια στην εφαρμογή (η απαίτηση για συγκεκριμένο λειτουργικό σύστημα). Παρόλο που η παρούσα κυβέρνηση έχει φέρει τα πάνω κάτω σε κάποιους τομείς, έχει κάνει πιστεύω και καλά βήματα προς την κατεύθυνση της διαφάνειας (diavgeia) και της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Στα πλαίσια του τελευταίου, πιστεύω πως είναι και αυτό που έκανε ο ΟΠΑΔ. Είναι ένα θετικό βήμα, έστω κι αν υπάρχουν σφάλματα στην εφαρμογή του (πχ. η απαίτηση για συγκεκριμένο λειτουργικό σύστημα όπως λες). Το καλύτερο από όλα, θα ήταν να είναι με τη μορφή web εφαρμογής (αν φυσικά μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο στη συγκεκριμένη περίπτωση).

Ας ελπίσουμε και για άλλα τέτοια βήματα.