Τρίτη σήμερα και βλέπω στην τηλεόραση το Λαζόπουλο. Μεταξύ άλλων, λέει και πολλές αλήθειες, που λίγοι τολμούν να πουν ανοικτά, πόσο μάλλον οι πολιτικοί μας... Έθιξε διάφορα θέματα, μεταξύ των οποίων (για άλλη μια φορά) το Σκοπιανό (και όχι Μακεδονικό όπως το λένε μερικοί, το πρόβλημα είναι ενός κρατιδίου με πρωτεύουσα τα Σκόπια και όχι πρόβλημα της Μακεδονίας μας).
Αυτές τις μέρες είναι σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για το όνομα. Τι να πει κανείς. Να προσπαθεί η χώρα μας να διεκδικήσει τα αυτονόητα. Να διεκδικήσει ένα όνομα που υποδηλώνει την καταγωγή ενός έθνους. Γιατί οι Σκοπιανοί από ότι φαίνεται δεν είναι έθνος και προσπαθούν μέσω του ονόματος να γίνουν έθνος. Λένε ότι δεν τους ενδιαφέρει η Μακεδονία της Ελλάδας και οι Έλληνες. Έστω ότι εμείς είμαστε ηλίθιοι και ότι θα δεχτούμε να συμβιβαστούμε με ένα όνομα που θα περιέχει τον όρο και δε θα υποδηλώνει απαραίτητα γεωγραφικό προσδιορισμό, αλλά πολλά παραπάνω. Αν ήσασταν στη θέση τους, εφόσον κερδίζατε το όνομα, εν καιρώ δε θα προβαίνατε σε εδαφικές διεκδικήσεις; Δε θα σας πείραζε ένα κράτος που θα έφτανε μέχρι και τη Χαλκιδική ή και ακόμη παραπέρα. Τι λέτε; Και δεν το λέω εγώ, το λέει το ίδιο το σύνταγμα του κράτους των Σκοπίων, δείτε το άρθρο 74 του συντάγματός τους. Συγκεκριμένα λέει:
(1) The Assembly makes decisions on any change in the borders of the Republic of Macedonia by a two-thirds majority vote of the total number of Representatives. (2) The decision on any change in the borders of the Republic is adopted by referendum, in so far as it is accepted by the majority of the total number of voters.
Με λίγα λόγια δηλαδή, αποφασίζουν για την αλλαγή των συνόρων τους έχοντας την υποστήριξη των 2/3 των βουλευτών!!! Καλή φάση ε; Και το άρθρο 49 είναι επίσης αποκαλυπτικό:
(1) The Republic cares for the status and rights of those persons belonging to the Macedonian people in neighboring countries, as well as Macedonian expatriates, assists their cultural development and promotes links with them. In the exercise of this concern the Republic will not interfere in the sovereign rights of other states or in their internal affairs.
Γιούχου. Ενδιαφέρονται για άλλους «Μακεδόνες» που βρίσκονται σε άλλα κράτη. Αυτό τι μπορεί να σημαίνει άραγε... Ας είναι καλά ο Γιώργος Λιάνης (ο βουλευτής Φλώρινας) που τα παρατήρησε αυτά σε τηλεοπτικό δελτίο ειδήσεων, τα έψαξα και όντως είναι όπως τα λέει. Να έχει παράλληλα σε διπλανό παράθυρο και τον προκλητικό δημοσιογράφο των Σκοπίων, με ελληνική όπως παραδέχεται ο ίδιος καταγωγή, να λέει διάφορες αρλούμπες.
Πώς φτάσαμε όμως εδώ; Δυστυχώς, η πλειοψηφία των Ελλήνων είμαστε ανιστόρητοι (μέσα σε αυτούς και εγώ). Όταν τα Σκόπια εδώ και δεκαετίες έχουν ξεκινήσει μια μεγάλη προπαγάνδα για το όνομα (βάλτε τη λέξη Macedonia στο Google να δείτε τι λαυράκια θα πιάσετε), προκειμένου να αποκτήσουν μια εθνική ταυτότητα, ερχόμαστε τώρα εμείς να διεκδικήσουμε τα αυτονόητα... Και όπως είναι σίγουρο με μαθηματική ακρίβεια (στο 99% των περιπτώσεων), θα χάσουμε άλλη μια διπλωματική-πολιτική μάχη. Ας είναι καλά οι αμερικάνοι, που υποστηρίζουν τα Σκόπια. Τρέχουμε τώρα με συλλαλητήρια να υπερασπιστούμε το όνομα.
Ποια θα ήταν η λύση; Ο οικονομικός μαρασμός των Σκοπίων που θα προέρχονταν από ένα παρατεταμένο εμπάργκο του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, με τη μη μεταφορά των ελληνικών επιχειρήσεων στα Σκόπια λόγω των φτηνών εργατικών χεριών, και τη διακοπή γενικότερα οποιουδήποτε οικονομικού πάρε-δώσε με τη γείτονο χώρα... Επειδή το χρήμα κινά τα νήματα, αυτό θα έκανε τα Σκόπια να μη διεκδικούν τίποτα και να μας παρακαλάνε να τους βοηθήσουμε. Αλλά στην πράξη... Ο επιχειρηματίας δεν κοιτά εθνικές ταυτότητες, ούτε έχει εθνική συνείδηση. Ο θεός του είναι ο παράς, το χρήμα. Παλιότερο παράδειγμα. Άρα τι συζητάμε εδώ πέρα τώρα... Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Λάκης, εμάς αυτό που μας ενδιαφέρει είναι ποιο τραγούδι θα πάει στη Eurovision («ποιο από τα τρία τίποτα, είναι το λιγότερο τίποτα») και τα παραληρήματα διαφόρων γλαστρών-ανεγκέφαλων-λαχανικών-υπό του μηδενός IQ της τηλεόρασης.
Έτσι είναι αυτά, δυστυχώς... Μακάρι να διαψευσθώ, το εύχομαι ολόψυχα.
Τροποποιήθηκε: Διαβάστε ένα ενδιαφέρον άρθρο του Έθνους του Τ. Κατσιμάρδου σχετικά με την ελληνικότητα της γλώσσας των αρχαίων Μακεδόνων.
Ένα άλλο επίσης ενδιαφέρον άρθρο του Αλέξανδρου Γερβεσσιώτη (αν το γράφω σωστά, απόδοση του Alexandros Gerbessiotis στην ελληνική) εδώ.