Απεργία αυτή τη βδομάδα οι τελωνειακοί υπάλληλοι. Ο λόγος; Προσωπικά δε με ενδιαφέρει, όπως δεν ενδιαφέρει και πάρα πολύ άλλο κόσμο όταν κάνω εγώ απεργία υπέρ του κλάδου μου. Το ζήτημα είναι ένα για μένα: οι δυσκολίες που δημιουργούν οι απεργίες αυτές στον κόσμο. Ενώ μέχρι και την Τετάρτη γενικά υπήρχε βενζίνη στα βενζινάδικα, είπα να το παίξω ρουλέτα και να μη βάλω (κακά τα ψέμματα, η μετακίνηση με το αυτοκίνητο έχει καταντήσει να είναι εκ των ουκ άνευ), αλλά να βάλω την επόμενη ημέρα. Έλα ντε όμως που το βράδυ στις ειδήσεις ακούω για ουρές αυτοκινήτων στα βενζινάδικα της Θεσ/νίκης. «Την πάτησες μάγκα», σκέφτηκα. Το επόμενο πρωινό, της Πέμπτης, πηγαίνοντας στη δουλειά, βρίσκω ένα βενζινάδικο ανοικτό, 7 και κάτι ήταν, δεν είχε κόσμο, λέω να βάλω. Δυστυχώς είχε μόνο σούπερ αμόλυβδη και αναγκαστικά έβαλα εκείνη. Πλήρωσε βλάκα το λίτρο 1,35€ και σκάσε τώρα.
Αυτό που πραγματικά σκέφτομαι είναι το κατά πόσο πιάστηκα κορόιδο. Γιατί δεν υπήρχε περίπτωση να μην έχει κλέψει ο βενζινοπώλης. Ποιος μου λέει ότι δεν γύρισε την σούπερ στη δεξαμενή της απλής αμόλυβδης και την μοσχοπουλάει ως σούπερ; Τι μας λες τώρα θα μου πείτε, αλλά δυστυχώς πολύ φοβάμαι ότι είναι κάτι που συμβαίνει κατά κόρον σε τέτοιες περιπτώσεις, κατά τις οποίες ο κόσμος αναζητά με το σταγονόμετρο βενζίνη και με το φόβο ότι πιθανώς θα του τελειώσει τις επόμενες μέρες, εφόσον η απεργία κρατάει γερά.
Τι να κάνεις. Όταν δεν υπάρχει κράτος και ελεγκτικός μηχανισμός, τι να λέμε τώρα. Όταν υποτίθεται πάει ο ελεγκτής να ελέγξει τον πωλητή και αφού πρώτα τον έχει ειδοποιήσει και έχει γεμίσει τα ρεζερβουάρ των αυτοκινήτων του προκειμένου ο δεύτερος να του ανταποδώσει τη χάρη και τον βρίσκει (και καλά) μετά όλα οκ, τι να λέμε τώρα... Οπότε, πλήρωνε μαλάκα και σκάσε.
σχόλια
Βασίλη γράφεις "Δεν υπάρχει κράτος και ελεγκτικός μηχανισμός". Δεν θέλω να δικαιολογήσω το κράτος (το αντίθετο μάλιστα) αλλά θα αναλύσω λίγο το σκεπτικό μου.
Το θέμα είναι να έχει ο κόσμος διεφθαρμένη συνείδηση και να έχουμε το κράτος να το παίζει αστυνόμος της κατάστασης; Όλοι οι βενζινάδες θέλουν να κλέψουν και όλοι οι ελεγκτές του κράτους θέλουν να μιζωθούν. Τι ελεγκτικό μηχανισμό να επινοήσει ένα κράτος για να το ελέγξει αυτό;
Αν μας έπιανε όλους μια μανία αύριο να αρχίσουμε να σκοτώνουμε κόσμο, όλη η αστυνομία θα ήταν λίγη να μας σταματήσει. Θα έφταιγε ο κρατικός μηχανισμός που δεν έκανε τον μισό πλυθησμό αστυνόμους για να ελέγχει τον άλλο μισό;
Ένας οποιοσδήποτε κρατικός ελεγκτικός μηχανισμός μπορεί πιθανά να λειτουργήσει όταν υπάρχουν κρούσματα παρανομίας και διαφθοράς. Όχι όταν η πλειοψηφία του πλυθησμού πιστεύει ότι είναι προς το συμφέρον του να μην τον ενδιαφέρει ο διπλανός του.
Και γιατί θέλει να μας κλέψει ο βενζινοπώλης (και ο κάθε "βενζινοπώλης";); Μήπως επειδή είναι εκατομυρριούχος; Τώρα έρχεται το κράτος με την πραγματική του ευθύνη.
Το κράτος είναι αυτό που έδωσε την δύναμη στους εισαγωγείς να είναι οι τσιφλικάδες των βενζινοπωλών και να ορίζουν τιμές αγοράς και πώλησης. Ο βενζινοπώλης διαμαρτυρήθηκε τότε και έκανε απεργίες. Νοιαστήκαμε εμείς τότε για τον βενζινοπώλη; Όχι. Εμείς θέλαμε να σταματήσουν οι απεργίες για να γεμίσουν τα ρεζερβουάρ μας. Και το ίδιο κάνουμε όχι μόνο με τον βενζινοπώλη αλλά με όλους τους κλάδους. Και το ίδιο κάνουν όλοι οι κλάδοι όταν απεργούμε εμείς. Όλοι κοιτάμε την πάρτη μας.
Το κράτος έχει βρει ένα τρόπο να μας πηδά όλους "κυκλικά" και να μας στρέφει τον ένα ενάντια στον άλλο. Όχι πάντα συνειδητά αλλά ίσως και εκούσια εφόσον ζούμε σε ανταγωνιστική κοινωνία. Γιατί όταν το κράτος πηδάει τον κάθε "βενζινά" και κανείς δεν νοιάζεται, δεν πρέπει να πηδήξει και ο βενζινάς κάποιον; Όταν το κάθε αφεντικό δεν πληρώνει υπερωρίες ή κόβει την αφάλιση ή μειώνει τον μισθό και όταν κανείς δεν νοιάζεται για την απεργία του υπαλλήλου, δεν θα καταφύγει ο τελευταίος σε κομπινες; Δεν θα πει ο κρατικός ελεγκτής (που εργάζεται "κρεμασμένος" από μια σύμβαση) "ας πάρω και την μίζα μου όσο προλαβαίνω"; Και το σημαντικότερο: δεν θα σταματήσει και αυτός να νοιάζεται για τις απεργίες των άλλων;
Και εδώ θα δέσω αυτό που λές στις πρώτες δύο προτάσεις σου: "Απεργία αυτή τη βδομάδα οι τελωνειακοί υπάλληλοι. Ο λόγος; Προσωπικά δε με ενδιαφέρει, όπως δεν ενδιαφέρει και πάρα πολύ άλλο κόσμο όταν κάνω εγώ απεργία υπέρ του κλάδου μου."
Δεν θα ήταν καλύτερα αν όλος ο κόσμος ενδιαφερόταν όταν κάνουμε εμείς απεργία και αν εμείς ενδιαφερόμασταν όταν οι τελωνειακοί κάνουν απεργία; Δεν θα ήταν καλύτερα αν η ψήφος μας επηρεάζοταν όχι μόνο από τις αλλαγές που κάνει η κυβέρνηση στον κλάδο μας, αλλά από το σύνολο των ενεργειών της γενικά; Δεν θα ήταν καλύτερα αν όλος ο λαός μαζί ήταν η μεγαλύτερη αντιπολίτευση στην κυβέρνηση;
Και δεν λέω να κατεβούμε σε πορεία μαζί με τους τελωνειακούς ή τους βενζινάδες ή τον καθένα (αν και θα ήταν το καλύτερο). Αλλά το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε είναι να σεβαστούμε τον αγώνα τους και να κάνουμε υπομονή. Και να καταλάβουμε ότι αυτό δεν το κάνουμε μόνο γιατί είμαστε "καλά και ευαίσθητα παιδιά" ή ήρωες αλλά επειδή είναι και δικό μας συμφέρον. Τουλάχιστον αν δεν θέλουμε να καταλήξουμε η είσοδος των ναρκωτικών στην Ευρώπη (επειδή και ο τελωνειακός κάτι πρέπει να κάνει για να βγάλει τα σπασμένα...)
Νίκο, θα συμφωνούσα με όλα αυτά που λες, γιατί όλα αυτά θα οδηγούσαν σε μια πραγματικά άριστη κοινωνία. Ωστόσο, επειδή μια τέτοια κοινωνία είναι ουτοπική και ίσως επειδή έχω αρχίσει να κουράζομαι από το να περιμένω να είναι ο καθένας στη δουλειά του απόλυτα σωστός ως οφείλει, έχει αρχίσει να γκρεμίζεται στο μυαλό μου αυτό το ουτοπικό μοντέλο. Όπως λες κι εσύ, ο καθένας για την πάρτη του ενδιαφέρεται και δεν το βλέπω αυτό να αλλάζει άμεσα ή μεσοπρόθεσμα τουλάχιστον. Η παιδεία που έχουμε από μικροί είναι σχεδόν ανύπαρκτη, γιατί αν υπήρχε σε ικανά ποσοστά, τότε γενικότερα ως άνθρωποι και ως κοινωνία θα ήμασταν πολύ καλύτερα. Πχ. από την πολύ λίγη μου εμπειρία σε μία ξένη χώρα (βλέπε Τσεχία), είδα τεράστια διαφορά στη συμπεριφορά των ανθρώπων και σίγουρα αποτελεί ένα ενδεικτικό μέτρο του τι γίνεται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Δεν κατάλαβα το σχόλιο για τους τελωνειακούς και το να «βγάλουν τα σπασμένα». Τι θα πει αυτό; Ότι εργάζονται πολύ και αμοίβονται λίγο; Ή ότι τα ξύνουν όπως η τραγική πλειοψηφία των δημοσίων υπαλλήλων και ζητούν περισσότερα για το ξύσιμό τους; Πιστεύεις ότι αν αμοιφθούν περισσότερο, θα δουλέψουν και δε θα τα ξύνουν; Εγώ πάντως όχι, απλά αυτός που τα ξύνει θέλει πάντα να έχει περισσότερα. Και όλα αυτά δεν αφορούν τους τελωνειακούς μόνο, αλλά γενικότερα τους δημοσίους υπαλλήλους όπως ανέφερα. Ευτυχώς βλέπω κάποια δείγματα που με κάνουν να χαίρομαι ότι μπορεί τελικά να μην είναι έτσι...
Ωραία η συζήτησή μας, αλλά πραγματικά θα μπορούσαμε να γράφουμε σελίδες επί σελίδων, γιατί πρόκειται για τεράστιο θέμα.
Για την κατάσταση που υπάρχει στην κοινωνία μας δεν φταίνε οι δημόσιοι υπάλληλοι. Τα λαμόγια και διάφορα μεγαλοσυμφέροντα φταίνε. Αυτοί πρέπει να πληρώσουν. Ο κάθε κλάδος που κάνει απεργία διεκδικεί λίγα απο τα πολλά που κλέβει το μεγάλο κεφάλαιο.