Φορολογική συνείδηση...;

Φορολογική συνείδησηΒλέπω σήμερα στην τηλεόραση τη διαφήμιση για το να αποκτήσουμε και να έχουμε ως πολίτες φορολογική συνείδηση. Η διαφήμιση είναι στα πλαίσια της εκστρατείας του Υπουργείου Οικονομικών για να ευαισθητοποιήσει τον πολίτη να μη φοροδιαφεύγει. Από τη μια σκέφτομαι, καλά κάνει το Υπουργείο και βγάζει μια τέτοια εκστρατεία, προκειμένου να δώσει στους νέους πολίτες το αίσθημα ότι με τους φόρους που πληρώνουν γίνεται εν τέλει κάτι καλό και όλοι κερδίζουν από αυτή τη διαδικασία. Αναφέρομαι στους νέους πολίτες μόνο, γιατί αυτοί που φοροδιαφεύγουν (και είναι πολλοί), δεν πρόκειται να αλλάξουν στάση σε κάτι που κάνουν εδώ και χρόνια. Από την άλλη, προσπαθώ να μπω ίσως και στο μυαλό αυτών που φοροδιαφεύγουν και να σκεφτώ γιατί κάνουν κάτι τέτοιο. Ίσως γιατί θεωρούν ότι τα χρήματα που βγάζουν μέσα από τη δουλειά τους είναι δικά τους και δεν χρήζουν καμίας φορολόγησης... Ίσως γιατί σκέφτονται ότι πληρώνουν ήδη άλλους έμμεσους φόρους (πχ. τέλη κυκλοφορίας, που είναι και της περιόδου, διάφορα παράβολα, άλλα τέλη, κτλ.) και ότι αυτοί από μόνοι τους είναι αρκετοί και δε χρειάζεται κάτι παραπάνω... Ίσως γιατί σκέφτονται ότι με τους φόρους δε γίνεται τελικά τίποτα καλό, ούτε γίνονται υποδομές, ούτε αλλάζει κάτι επί της ουσίας για τον πολίτη, ώστε να αξίζει τελικά τον κόπο να πληρώσει τους φόρους του όπως οφείλει... Ίσως σκέφτονται ότι με τα λεφτά αυτά πληρώνουν χιλιάδες δημόσιων υπαλλήλων που τα ξύνουν όλη τη μέρα και κοροϊδεύουν το κοινωνικό σύνολο (και κατ' επέκταση τους εαυτούς τους)... Ίσως γιατί βλέπουν κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος, την τρύπα του δημοσίου ελλείμματος να μεγαλώνει και ποτέ να μην βουλώνει... Ίσως γιατί αν είχε φορολογηθεί η Εκκλησία (έστω και μία δύο φορές), όχι μόνο η τρύπα του ελλείμματος θα είχε βουλώσει, αλλά θα χτίζαμε και βιομηχανίες με τα λεφτά εκείνα, ειδικότερα σε μια περίοδο που τα σκάνδαλα γύρω από τις μονές οργιάζουν (και πόσα δεν ξέρουμε ακόμη)... Ίσως γιατί διάφορα δημόσια πρόσωπα του πολιτικού βίου προκαλούν με τη στάση ζωής τους και τα χρήματα που ξοδεύουν, όταν υπάρχουν συνταξιούχοι των 350 και 500€ που πασχίζουν να τα βγάλουν πέρα και να μη γίνουν ρεζίλι στα εγγόνια τους, γιορτινές μέρες που έρχονται, και να έχουν να τα δώσουν κάτι ως δώρο-χαρτζιλίκι... Ίσως, ίσως...

Τι είναι τελικά πιο σωστό; Δεν ξέρω. Προσωπικά, είμαι μισθωτός, οπότε και να ήθελα να φοροδιαφύγω, δε θα μπορούσα. Από την άλλη όμως, όλα τα παραπάνω είναι σκέψεις που περνάνε από το νου και ενώ δε σκέφτομαι το «γιατί να πληρώνω», σκέφτομαι περισσότερο γιατί ως κράτος ελάχιστα πράματα λειτουργούν σωστά, με αποτέλεσμα ο πολίτης να είναι μια ζωή στο φτύσιμο, πιάστε το είτε από εξυπηρέτηση πχ. σε μια δημόσια υπηρεσία (σίγουρα υπάρχουν και οι εξαιρέσεις, αλλά δυστυχώς ο γενικός κανόνας μάλλον προς το κακό τείνει -ελπίζω στη νέα γενιά να αλλάξει το καθεστώς αυτό-), μέχρι πχ. βασικές υποδομές, για παράδειγμα υποδομές για τους ΑΜΕΑ (ένα παράδειγμα που μου ήρθε τώρα στο μυαλό) που υπάρχουν ελάχιστες. Σίγουρα με τα χρόνια βελτιώνεται η κατάσταση, αλλά όχι με τους ρυθμούς που θα έπρεπε ώστε να αναβαθμιστεί συνολικά η ποιότητα ζωής και ο άνθρωπος.

Για μένα όμως, βασικότερο όλων είναι η γενικότερη παιδεία που θα πρέπει να αποκτάμε από μικροί, παιδεία που θα μας κάνει σωστούς ανθρώπους τόσο ηθικά, όσο και σε άλλους τομείς, όπως ως επαγγελματία ή πολίτη. Από εκεί ξεκινάνε όλα.

διάφορα / miscellaneous: 
Χρήσιμο / Useful: 
Average: 3 (10 votes)
Ψηφίστε για την ποιότητα του άρθρου / Vote for the article's quality

Σχόλια

Καλά... την είδα την διαφήμιση. Όχι μόνο στην τηλεόραση αλλά και στους δρόμους και παντού. Τεράστια καμπάνια.
Και ευτυχώς με πρόλαβες και δεν χρειάζεται να συγχύζομαι πάλι τσάμπα με κατεβατά στο Κ.ΕΠΙΚ. :)
Αλλά νομίζω δεν θίγεις κάτι βασικό: Ποιόν στοχεύει η διαφήμιση;
Ποιός είναι ο φοροφυγάς; Εγώ; Εσύ; Μήπως οι φίλοι σου ή μήπως οι δικοί μου; Ποιός; Ο μπαμπάς μου ο αγράμματος; Ο μέσος έλληνας μεροκαματιάρης που δεν έχει λεφτά όχι για να πληρώσει "τσακάλι" λογιστή, αλλά ούτε για να ξεφύγει από την μιζέρια του;
Ο μέσος έλληνας τηλεθεατής που βλέπει αυτή την διαφήμιση στην τηλεόραση είναι που φοροδιαφεύγει;
Δεν λέω... υπάρχουν φυσικά και τσακάλια μεταξύ μας. Και τους λόγους για τους οποίους πιθανόν αυτοί να φοροδιαφεύγουν δεν χρειάζεται να τους αναλύσω γιατί τους κάλυψες πολύ καλά στην δημοσίευση.
Αλλά αν το σύνολο της φοροδιαφυγής είναι €100, τότε οι άνθρωποι αυτοί ευθύνονται για το €1. Τα υπόλοιπα €99 τα κλέβουν οι μεγάλες επιχειρήσεις. Τα κλέβουν αυτοί που μπορούν να πληρώσουν λογιστές με ήθος Κούγια, να πληρώσουν ορκωτούς λογιστές, να πληρώσουν εφορειακούς και να πληρώσουν υπουργούς. Αυτοί με τα καράβια, με τις ποδοσφαιρικές ομάδες και με τις εταιρίες που σχετίζονται περίεργα με το δημόσιο.
Τι να κλέψει αυτός που όλο και όλο παίρνει 700€ το μήνα; Να δηλώσει 500? Ακόμα και έτσι, αυτός πληρώνει 19% φόρο σε κάθε αγορά του (ακόμα και αν πρόκειται για πάνες για το παιδί του). Δεν γίνεται διαφορετικά!
Και τι κάνει το κράτος;;; Αντί να επενδύσει στην πάταξη της διαφθοράς, αντί να κυνηγήσει τα μεγάλα ψάρια, παίρνει τα δικά μας χρήματα και τα σπαταλά σε τεράστιες διαφημιστικές καμπάνιες για να μας πείσει ότι εμείς φταίμε! Εμείς είμαστε οι κλέφτες. Εμείς φταίμε που δεν πάει καλά αυτή η χώρα... Και θα μου πεις, όντως εμείς φταίμε. Πάντως όχι επειδή φοροδιαφεύγουμε.
Και το κακό είναι ότι πολύς κόσμος πείθεται...

Οι οικολόγοι έχουν μια καλύτερη πρόταση για τους φόρους: να πληρώνει ο πολίτης άμεσα κάποιο έργο κοινής ωφέλειας και να παίρνει φοροαπαλλαγή, π.χ. να πληρώσει το φαγητό στο ολοήμερο σχολείο ο ίδιος αντί να περιμένει πότε θα σκεφτούν να εγκρίνουν το διαγωνισμό που θα γίνει σε 3 χρόνια.
Ωστόσο οι οικολόγοι υποστηρίζουν όπως όλα τα κόμματα ένα καλό και 2 τρελά, όπως η κατάργηση του κρέατος από την διατροφή.
Πάντως η άμεση επιλογή του που θα πάνε οι φόροι ή φοροαπαλλαγές(με προϋποθέσεις) για άμεση πληρωμή δημοσίων εξόδων είναι μια καλή εναλλακτική λύση.
 
 

Όπως είπε και ο Νίκος, σωστά όλα αυτά που γράφεις βάσει λογικής Βασίλη, αλλά...
 
1η ιστορία: Σε μια οικογένεια με μια ατομική επιχείρηση ήρθε "ραπόρτο" 53.000 € φόρος. Μετά από διορθωτική φορολογική δήλωση, μιας και ο λογιστής είχε παραλείψει να συμπεριλάβει ένα συμβόλαιο το οποίο θα μείωνε καθ' όλα νόμιμα τον φόρο σε περίπου τα μισά, ο εφοριακός την απέρριψε με την δικαιολογία ότι "υπάρχει ασάφεια στον νόμο". Αφού βρε συνέταιρε του κράτους υπάρχει ασάφεια στον νόμο, αντί να κάνεις δεκτή αυτή την διορθωτική μαζί με πολλές παρόμοιες ακόμα μπας και αποφασίσουν να διορθώσουν τον νόμο, βάζεις τον μικρομεσαίο να πληρώσει 53 χιλιάρικα;;; Θα πει κάποιος, κάτσε ρε μεγάλε, για να έχεις 53 χιλιάρικα φόρο, πρέπει να έχεις και μεγάλο εισόδημα. Τα 16 χιλιάρικα είναι ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ για τον επόμενο χρόνο! Οπότε η δική μου συμβουλή στην ανέκαθεν νόμιμη οικογένεια ήταν: "Φροντίστε του χρόνου να κόψετε κάνα εικονικό τιμολόγιο για να δείξετε έξοδα και να πάρετε τα 16 χιλιάρικα πίσω..." Είδες πως γίνεται κανείς φοροφυγάς;
 
2η ιστορία: Σε ΟΛΕΣ τις μεγάλες επιχειρήσεις, όπως π.χ. ναυτιλιακές, κάθε φορά που πάνε εφοριακοί για έλεγχο, παίρνουν σαν κύριοι το δωράκι τους (αν θεωρούνται δωράκι κάποιες χιλιάδες ευρώ) και μάλιστα παίρνει και την προμήθειά του ο λογιστής της εταιρείας που κανονίζει το "κονέ" με τα αφεντικά. Είδες πως γίνεται κανείς φοροφυγάς;