Dial-up;;; Παναγία μου...

Σήμερα που λέτε το πρωί, ξυπνάω και τρέχω για κάτι δουλειές. Κάποια στιγμή, επιστρέφω στο σπίτι το μεσημεράκι, μπαίνω να λάβω e-mail, τίποτα... Το KMail να προσπαθεί, αλλά τίποτα. Ενώ το ADSL router είναι συγχρονισμένο κανονικά, δεν στέλνει/λαμβάνει δεδομένα. Κατευθείαν telnet σε αυτό, μετάβαση στο staus, όπου και για IP διεύθυνση βλέπω το 0.0.0.0. Μετάβαση στο log, όπου και βλέπω authentication failed, check username and password. Η Otenet δε μας τα λέει καλά. Μετά από 1½ ώρα περίπου, τηλέφωνο στην τεχνική υποστήριξη της Otenet. Αφού άκουγα Μπετόβεν για 8-9 λεπτά περίπου, βγαίνει μια ευγενέστατη κυρία, όπου της εξηγώ ότι είμαι συνδρομητής και ότι αντιμετωπίζω πρόβλημα με το DSL. Μετά το απαραίτητο authentication (για να πιστοποιήσει ότι είμαι αυτός που ισχυρίζομαι ότι είμαι), μου λέει ότι είτε μου βγάζει σφάλμα 721 αν έχω modem, είτε ότι δε μου δίνει IP και δεν κάνει authentication. Μωρέ μπράβο εξέλιξη η Otenet, σου λέει το πρόβλημά σου πριν καν το πεις ο ίδιος! Ναι, της λέω, είναι αυτό ακριβώς το πρόβλημα. Μου λέει, όλη η Ελλάδα αντιμετωπίζει πρόβλημα και είναι ζήτημα χρόνου να φτιαχτεί. Ωραία, της λέω, και πριν 3-4 μέρες υπήρξε παρόμοιο πρόβλημα, όπου και ξαναπήρα στην τεχνική υποστήριξη, αλλά υπήρχε ηχογραφημένο μήνυμα που εξηγούσε την κατάσταση και δεν αναγκαζόσουν να περιμένεις κανά 10-λεπτο για αυτό. Γιατί λοιπόν δεν υπήρχε και τώρα; Με έκπληξη με ρωτάει «δεν έχει μπει το μήνυμα;», της απαντάω, όχι. Τελοσπάντων, η ιστορία τελειώνει εκεί, έκλεισα το τηλέφωνο και περίμενα.

Έλα ντε όμως που οι ώρες περνούσαν και ήθελα να ελέγξω mail. Εκτός του ότι δεν είχα το εξωτερικό modem μαζί μου, ο φορητός έχει μεν, αλλά είναι software δε (μαπέξ), οπότε στο Linux δύσκολα τα πράματα. Μπαίνω λοιπόν στα Windows (γνήσια) και dial-up στο ΤΕΙ. Ταχύτητα, η έτη φωτός 31.2kbps... Παναγία μου. Πάω να μπω στο Yahoo! Mail και να περιμένω 2½-3 λεπτά μέχρι να φορτώσει. Παράλληλα, άνοιξα μια άλλη σελίδα που ήθελα να δω κάτι. Εκεί ακόμη περισσότερη η απελπισία. 5-6 λεπτά και φόρτωνε. Σε κάποια φάση, το Avast ενημερώνει ότι έκανε update τη βάση των ιών του. «Μας υποχρέωσες κι εσύ». Από την άλλη, o Firefox δεν είχε επιλογή για απενεργοποίηση του Flash σε στυλ Opera (και δεν είχα τον Opera στα Windows, που να το κατεβάζεις τώρα, ανέκδοτα λέμε...), ώστε να μην εμφανίζονται οι ηλίθιες Flash διαφημίσεις και να μου τρώνε bandwidth. Το έτρωγα στη μάπα το Flash. Απελπίστηκα... Στα 11 λεπτά, έκοψα τη σύνδεση και ξαναπροσπάθησα μπας και πιάσω καλύτερη ταχύτητα. Τη δεύτερη φορά, 33.6kpbs... Ουάου!

Ηθικό δίδαγμα: Μετά από 2½ χρόνια χρήσης του internet μέσω ADSL, η επιστροφή στο dial-up τις δύσκολες εκείνες ώρες είναι πραγματική απελπισία. Κάποια στιγμή κι ενώ ήμουν στα Windows, σκέφτηκα να μοιράσω τη σύνδεση με το ΤΕΙ ώστε, χρησιμοποιώντας το φορητό ως default gateway από το Linux να μπορώ να λάβω τα mail μέσω του KMail. Όντως δούλεψε, αν και με δυσκόλεψε λίγο η route στο Linux, για το πως να διαγράψω το default gw που ήδη είχε. Τσαπατσούλικη λύση, αλλά είναι σα να έχεις εικονικό modem στο Linux.

Το dial-up στον 21ο αιώνα (εν μέσω θανατηφόρων πυρκαγιών Frown)...

υπολογιστές / computers: 
Χρήσιμο / Useful: 
Average: 3.4 (16 votes)
Ψηφίστε για την ποιότητα του άρθρου / Vote for the article's quality