Αναβάθμιση σε Drupal 6

Το Drupal 6 ανακοινώθηκε κάποια στιγμή στις αρχές του έτους. Ο τρέχων ιστοτόπος είναι βασισμένος σε Drupal και μέχρι πρόσφατα (για την ακρίβεια μέχρι την τελευταία φορά που δεν υπήρχε αυτή η καταχώρηση...), ήταν βασισμένο στη σειρά 5.x. Ωστόσο...

Το Drupal 6 ανακοινώθηκε κάποια στιγμή στις αρχές του έτους. Ο τρέχων ιστοτόπος είναι βασισμένος σε Drupal και μέχρι πρόσφατα (για την ακρίβεια μέχρι την τελευταία φορά που δεν υπήρχε αυτή η καταχώρηση...), ήταν βασισμένο στη σειρά 5.x. Ωστόσο...

... το lourdas.name έρχεται ανανεωμένο με την τελευταία σταθερή έκδοση 6.x του Drupal (τα-τα!! χειροκροτήματα στο βάθος, ντραμς, πυροτεχνήματα, κτλ.)!!

Μαζί με την αναβάθμιση στην έκδοση 6, αναβαθμίστηκε (θέλω να πιστεύω και περιμένω τις απόψεις σας επ' αυτού) και εικαστικά ο ιστοτόπος. Χρησιμοποιεί το πολύ όμορφο και εύπεπτο στο μάτι Acquia Marina theme της εταιρίας Acquia του Dries Buytaert, του εμπνευστή και δημιουργού του Drupal, που το έδωσε στην κοινότητα κάτω από άδεια GPL. Δυστυχώς, οι εικαστικές μου ικανότητες δεν είναι και ό,τι καλύτερο, οπότε αν περιμένατε ένα theme φτιαγμένο από μένα, μάλλον χάσατε.

Και στο παρελθόν είχα δοκιμάσει να μεταβώ σε 6, ωστόσο, μια μονάδα (module) με απέτρεπε να το κάνω (οι περισσότερες εν τω μεταξύ είχαν γραφτεί για 6). Η εν λόγω μονάδα ήταν η image. Με είχε παιδέψει, γιατί δεν ακολουθούσα σωστά τη διαδικασία της αναβάθμισης. Όταν πήγαινα σε 6, οι εικόνες απλά δεν υπήρχαν (από το όνομα, προφανώς θα καταλάβατε ότι πρόκειται για μονάδα που σχετίζεται με την εισαγωγή εικόνων με οργανωμένο τρόπο, κτλ.). Προχθές που δοκίμαζα το upgrade, για μία ακόμη φορά απέτυχε. Χθες μου ήρθε η επιφώτηση.

Η μονάδα έχει δύο branches για την έκδοση 5, η 1.x και η 2.x. Για την 6, υπάρχει η 1.x μόνο. Εγώ μέχρι πρόσφατα, δοκίμαζα από την 1.x του 5 να πάω κατευθείαν στην 1.x του 6. Προσοχή όμως, γιατί τα branches δεν αφορούν τον ίδιο κώδικα και χαρακτηριστικά. Τι σημαίνει αυτό; Ότι 5.x-1.x <> 6.x-1.x. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι (σε επίπεδο χαρακτηριστικών πάντα), 5.x-2.x = 6.x-1.x. Έπρεπε λοιπόν να μεταβώ πρώτα σε 5.x-2.x για να γίνουν και οι απαραίτητες αλλαγές στο σχήμα της βάσης δεδομένων (διαδικασία που αποτύχαινε τις προηγούμενες φορές, γιατί άλλαζε άρδην το σχήμα της βάσης από τον πυρήνα του Drupal κατά τη μετάβαση από 5.x σε 6.x) και μετά να κάνω τη μετάβαση σε 6.x. Ακολουθώντας τη διαδικασία αυτή, η αναβάθμιση στέφθηκε με επιτυχία. Είχα ανοίξει και σχετικό issue στο issue queue της μονάδας στο drupal.org, αλλά λύση δεν είχε δοθεί.

Γιατί τα αναφέρω τα παραπάνω; Γιατί μπορεί κάποιος Drupaller να βρεθεί σε αντίστοιχη θέση και να ξέρει τι τον περιμένει.

Αυτά...

υπολογιστές / computers: 
Χρήσιμο / Useful: 
Average: 3.1 (17 votes)
Ψηφίστε για την ποιότητα του άρθρου / Vote for the article's quality

Σχόλια

Το νέο σου θέμα είναι πολύ πιο ωραίο αν και θα προτιμούσα την sidebar δεξιά. Και μ'αρέσει πολύ η γραμματοσειρά που χρησιμοποιεί! Χμμμ... και ίσως να πείραζες το άσπρο φόντο στην κεφαλίδα. Το κεφάλι σου φαίνεται να επιπλέει (θυμίζει θρίλερ τύπου splatter :-) ), πράγμα που δεν συνέβαινε στο παλιό μπλέ φόντο...
Αυτές οι αναβαθμίσεις καταντούν μερικές φορές να είναι μαρτύριο. Σε λιγότερο από μήνα θα σκάσει μύτη το WordPress 2.7 και θα αρχίσει ο δικός μου εφιάλτης (σίγουρα κάποιο/κάποια από τα 18 διαφορετικά ενεργά plugins ή το Mandigo Theme που χρησιμοποιώ δεν θα συμπαθεί ιδιαίτερα την νέα έκδοση).
Α! Πριν υποβάλλω το σχόλιο πρόσεξα και το νέο είδος CAPTCHA. Καλό...

Νίκο ευχαριστώ. Η γραμματοσειρά είναι η γνωστή Tahoma, αυτή χρησιμοποιεί το theme από τη μάνα του (μόνο κάποιες ψιλορυθμίσεις έκανα). Σχετικά με το κεφάλι (το οποίο είναι διφορούμενο, πολλούς δεν τους αρέσει, αλλά υποτίθεται ότι είναι hackergotchi...), θα κοιτάξω μπας και βάλω κάποιο background, όπως λες κι εσύ. Το text CAPTCHA είναι ενσωματωμένο στο module που είχα, απλά είπα να το δοκιμάσω ως λύση, μιας και θέλει λιγότερα resources στο server.
Ναι, οι αναβαθμίσεις είναι ένας βραχνάς. Το 6άρι Drupal βγήκε το Φεβρουάριο και το εγκατέστησα Οκτώβριο. Να σκεφτείς ότι πολλά site θα μεταβούν κατευθείαν από 5 σε 7 (όποτε βγει), ενώ υπάρχουν ακόμη πολλά με 4.7.x (που είναι πλέον deprecated).