Συμφορουμίτης στο ADSLgr.com, αφού αγόρασε νέο φορητό υπολογιστή, που ήρθε φυσικά με προεγκατεστημένα Windows Vista Home Premium, αποφάσισε ότι δεν σκοπεύει να τα χρησιμοποιήσει (αντίθετα θα εγκαταστήσει Linux) και θα ζητήσει επιστροφή χρημάτων για την προπληρωμένη άδεια χρήσης για τα Windows (προσέξτε τις λέξεις με έντονη γραφή). Μέσα στο νήμα λοιπόν, περιγράφει την προσπάθειά του αυτή.
Εν ολίγοις, όταν αγοράζει κανείς ένα φορητό υπολογιστή, έρχεται αυτός (πλην ελαχίστων, μετρημένων ίσως στα δάχτυλα ενός χεριού, περιπτώσεων) με προεγκατεστημένη μια έκδοση των Windows (συνήθως Vista στους νέους φορητούς υπολογιστές), των οποίων την άδεια έχει πληρώσει ο αγοραστής ως μέρος της τιμής του φορητού. Κατά την πρώτη εκκίνηση του φορητού, ο χρήστης ρωτάται για το αν συμφωνεί με το EULA (άδεια χρήσης) των Windows και αν όχι, τότε δικαιούται να επικοινωνήσει με τον κατασκευαστή του υπολογιστή και να ζητήσει το αντίτιμο για την άδεια χρήσης των Windows. Φυσικά, όλες σχεδόν οι εταιρίες, ακόμη και στο εξωτερικό, κάνουν τους «κινέζους» όταν πρόκειται για κάτι τέτοιο, αντιπαραβάλλοντας διάφορες ηλίθιες δικαιολογίες. Ωστόσο, υπήρξαν περιπτώσεις στο παρελθόν, όπως ένας αγοραστής φορητού Dell, που τους επιστράφηκε το ποσό της άδειας χρήσης, ενώ σε μια άλλη περίπτωση, γαλλικό δικαστήριο βγάζει απόφαση για αδρά αποζημίωση του αγοραστή ενός φορητού Acer για παρόμοια περίπτωση.
Στην προκειμένη (δική μας) περίπτωση, ο χρήστης φυσικά δεν ζητά το κόστος των Windows (που ακόμη κι έτσι, είναι κρίμα να πληρώνεις ένα ποσό για κάτι που δεν πρόκειται να το χρησιμοποιήσεις), αλλά θέλει να αντισταθεί στη μονοπωλιακή τακτική της Microsoft και στις τακτικές των εταιριών κατασκευής φορητών υπολογιστών να πουλάνε, μετά από συμφωνία τους με τη Microsoft, τους υπολογιστές χωρίς να παρέχουν έκδοση χωρίς λειτουργικό (στη συγκεκριμένη περίπτωση τα Windows), εξαναγκάζοντας το χρήστη να πληρώσει το κόστος του λειτουργικού (το λεγόμενο από άλλους Microsoft tax). Ο χρήστης επικοινώνησε με e-mail και φαίνεται ότι βρήκε άκρη, θα πρέπει να στείλει το φορητό σε κέντρο service της εταιρίας, προκειμένου να του αφαιρεθούν τα Windows, καθώς και το αυτοκόλλητο στο κάτω μέρος του υπολογιστή, λύση που δεν είναι και η καλύτερη δυνατή βέβαια, αλλά γενικά θεωρείται καλή εξέλιξη στη συγκεκριμένη ιστορία.
Προσωπικά, το χάρηκα ιδιαίτερα.
σχόλια
Καλή φάση. Τόσο... "έξυπνοι" είναι εκεί στις εταιρείες. Πες του συμφορουμίτη πριν στείλει το laptop στο service να αντιγράψει το licence key από το αυτοκόλλητο που είναι από κάτω και να προσφέρει σε κάποιον μια δωρεάν διανομή Vista.
Sorry για την διπλή απάντηση αλλά λίγο μετά αφότου πάτησα την αποστολή του σχολίου, μου ήρθε στο μυαλό η απορία για το αν μπορεί να γίνει κάτι παρόμοιο με την Apple. Να μπορεί να ισχυριστεί κάποιος χρήστης ότι, εφόσον πλέον τα Mac μπορούν να "τρέξουν" Windows, θέλει επιστροφή των 90€ που κοστίζει το MacOS. Υπάρχει βέβαια ο σκόπελος του Boot Camp και του EFI, αλλά μόλις καταργηθεί το BIOS οριστικά θα ξεπεραστεί και αυτό πιστεύω.
Για άλλη μια φορά, και με κίνδυνο εκκίνησης flamewar, θα κάνω τον δικηγόρο του διαβόλου...
Όπως για όλα τα καταναλωτικά προιόντα, έτσι και για τους Η/Υ, ο μέσος καταναλωτής αναμένει πλήρη λειτουργικότητα. Αυτός είναι και ο λόγος που οι υπολογιστές πωλούνται μαζί με λειτουργικό σύστημα. Το γεγονός ότι στην χώρα μας έχει συνηθίσει ο Έλληνας να μην βάζει λειτουργικό όταν αγοράζει custom made υπολογιστή (ή να βάζει πειρατικό λειτουργικό) δεν αλλάζει τα πράγματα. Οι εταιρίες λοιπόν που πουλάνε έτοιμα συστήματα (όχι μόνο laptop), επειδή δεν απευθύνονται μόνο σε power users αλλά κυρίως σε first-time users, είναι υποχρεωμένες να δώσουν μαζί με τον υπολογιστή ένα λειτουργικό σύστημα ακριβώς όπως κάθε άλλη ηλεκτρονική συσκευή (Κονσόλες παιχνιδιών, κινητά τηλέφωνα, τηλεοράσεις, dvd players, mp3 players, όλα έρχονται με το δικό τους proprietary λειτουργικό σύστημα). Φαντάζεστε τον μέσο άσχετο φίλο σας να παίρνει καινούργιο H/Y και όταν τον ανοίγει για πρώτη φορά να βλέπει μόνο μέχρι το BIOS;
Ο κατασκευαστής λοιπόν επιλέγει ένα λειτουργικό σύστημα και το πουλάει ΩΣ ΜΕΡΟΣ του Η/Υ (OEM). Το λειτουργικό πλέον δεν είναι της Microsoft αλλά του κατασκευαστή ο οποίος είναι υπέυθυνος και για το support. Ο δε πελάτης είναι ενήμερος για αυτή την επιλογή του κατασκευαστή πρωτού αγοράσει τον Η/Υ.
Υπό αυτή την λογική το αίτημα του αγοραστή να επιστρέψει το λειτουργικό, επειδή αυτός θα βάλει linux, είναι τελείως παράλογο. Ας αγόραζε laptop με linux εξαρχής! Είναι σαν να αγοράζεις laptop με 1gb μνήμη και επειδή την αντικαθιστάς με 2gb να απαιτείς από τον κατασκευαστή να σε αποζημιώσει για το 1gb που έμεινε στην άκρη. Ας αγόραζες laptop με 2gb μνήμης εξαρχής!
Φυσικά θα απαντήσει κάποιος ότι δεν υπάρχει μεγάλη γκάμα από laptop με Linux αντί για Windows. Πρόβλημά του... Δεν μπορείς να αγοράσεις πρώτα κάποιο με Windows και μετά να έχεις απαιτήσεις. Και εγώ θέλω το καινούργιο μου αμάξι να έχει ζάντες OZ. Κανένας κατασκευαστής δεν βγάζει αυτοκίνητο με ζάντες OZ προεγκατεστημένες. Τι να κάνω; Να πάρω το αυτοκίνητο, να πάρω και τις ΟΖ επιπλέον και μετά να απαιτήσω από τον κατασκευαστή να πάρει πίσω τις μανίσιες ζάντες με αποζημίωση;;;
Με την ίδια λογική οτιδήποτε αγοράζουμε και στην συνέχεια αναβαθμίζουμε-ανακαινίζουμε-βελτιώνουμε θα πρέπει να ζητάμε αποζημιώσεις από τους κατασκευαστές γιατί δεν το είχαν κάνει εξαρχής στα γούστα μας. Με την ίδια λογική κάθε χρήστης iPod πρέπει να ζητήσει αποζημίωση από την Apple γιατί χωρίς την θέλησή του, του πούλησε το λειτουργικό σύστημα του iPod, ενώ αυτός εγκατέστησε το RockBox.
Το λειτουργικό σύστημα είναι μέρος, λοιπόν, του υπολογιστή, όπως οποιοδήποτε άλλο υποσύστημα. Όπως είναι ο επεξεργαστής, όπως είναι η μνήμη κλπ. έτσι και χωρίς λειτουργικό σύστημα ο υπολογιστής είναι άχρηστος. Και όπως ο καταναλωτής δεν μπορεί μετά την αγορά να έχει αξιώσεις ότι η μνήμη μέσα στο laptop είναι Huyndai ενώ αυτός ήθελε Samsung, έτσι δεν μπορεί επίσης να έχει αξιώσεις επειδή το λειτουργικό σύστημα είναι Windows αλλά αυτός ήθελε Linux. Να πάρει άλλο laptop.
Μ' άρεσε το θέμα.... θα κάνω το ίδιο σχόλιο στο Κ.ΕΠΙΚ....
Συμφωνώ με τα παραπάνω, αλλά η πράξη τα αναιρεί, εφόσον η Microsoft σε ρωτάει κατά την εκκίνηση αν συμφωνείς με την άδεια χρήσης (EULA). Αν δεν υπήρχε αυτή η ερώτηση, τότε ναι, θα συνέβαινε αυτό που λες. Αν το πάρεις πρακτικά το θέμα, εγώ πχ. θέλω να πάρω ένα φορητό χωρίς λειτουργικό Windows, γιατί Δόξα το Θεό, υπάρχουν και άλλες εναλλακτικές που θα με καλύψουν στην εργασία μου. Δεν τίθεται θέμα εδώ Linux vs. Windows, τίθεται θέμα να έχεις μια επιλογή κατά την αγορά ενός προϊόντος. Στο σημείο αυτό, πιστεύω ότι η Microsoft έχει καλυμμένο τον πισινό της, εφόσον σε ρωτάει για την αποδοχή της άδειας χρήσης. Ο κατασκευαστής του εκάστοτε φορητού είναι που εκτίθεται. Ευτυχώς που φαίνεται να αλλάζει αυτό τον τελευταίο καιρό και ίσως κάποια στιγμή δημιουργηθεί η κρίσιμη μάζα χρηστών που θα απαιτούν φορητό με Linux/FreeBSD, κτλ., εν πάσει περιπτώσει, χωρίς Windows.
Σου αρέσει να παίζεις το δικηγόρο του διαβόλου ε;
μα το θέμα δεν είναι πως έρχεται με προεγκατεστημένα windows. αυτό προφανώς είναι δικαίωμα της εταιρίας.
το θέμα είναι πως απ' τη στιγμή που τα windows έχουν μια συγκεκριμένη άδεια, την οποία πρέπει να αποδεχτείς, σου παρέχει αυτομάτως και το δικαίωμα να μην αποδεχτείς. και ως γνωστό την άδεια την διαβάζεις αφού έχεις αγοράσει το laptop. συνεπώς αν δεν αποδεχτείς τους όρους της, η επιστροφή χρημάτων είναι ένα δίκαιο αίτημα.
@Βασίλης: Η αλήθεια είναι ότι έχω μια τάση να τον κάνω συχνά (τον δικηγόρο του διαβόλου). :-)
Συμφωνούμε τουλάχιστον λοιπόν, στο ότι αν η ερώτηση αποδοχής της EULA των Windows γινόταν κατά την αγορά του laptop και όχι μετά αυτής, ο αγοραστής δεν θα μπορούσε να έχει καμία αξίωση αποζημίωσης.
Και ναι λοιπόν, έχετε δίκιο. Γιατί εφόσον ο κατασκευαστής δεν κάνει γνωστά τα περιεχόμενα της EULA πριν την αγορά του laptop (π.χ. αναγράφοντάς τα πάνω στην συσκευασία του laptop), και εφόσον η EULA μπορεί να περιέχει ένα σωρό παράλογες αξιώσεις από τον χρήστη, ο κατασκευαστής είναι υποχρεωμένος να δεχτεί την επιστροφή ολόκληρου του laptop (με πλήρη αποζημίωση) ή (αν το επιθυμούν και οι δύο, κατασκευαστής και αγοραστής) την επιστοφή μόνο του λειτουργικού.
Να σημειώσουμε εδώ φυσικά ότι, αν και θα φανεί παράλογο από την πλευρά του κατασκευαστή, ο τελευταίος έχει κάθε δικαίωμα να αρνηθεί την επιστροφή και αποζημίωση μόνο του λειτουργικού αλλά να ζητήσει την επιστροφή και αποζημίωση ολόκληρου του laptop.
btw: Αρχίζοντας νέα δημοσίευση στο Κ.ΕΠΙΚ. με το ίδιο θέμα, έπραξα μεγάλη ηλιθιότητα. Τώρα μας ανάγκασα όλους να σχολιάζουμε διπλά! Έπρεπε να βάλω απλά μια δημοσίευση με ένα σύνδεσμο για εδώ και να κλείσω τα σχόλια εκεί. Δεν πειράζει, όσο ζεις μαθαίνεις...
Πρόσφατα αγόρασα ένα laptop της toshiba. Ήρθε βέβαια με προεγκατεστημένο λογισμοκό windows (s)vista. Δεν παραπονιέμαι για αυτό μιας και το λειτουργικό σύστημα αναφέρετε στα χαρακτηριστικά του υπολογιστή που αγοράζεις. Δεν έχω πρόβλημα να δώσω κατι παραπάνω για να πάρω μαζi με το μηχάνημα και μια αυθεντική έκδοση των windows. Αυτό που μου τη σπάει είναι ότι ενώ πλήρωσα ήθελα δεν ήθελα τα windows αυτό που πήρα (και τυχερός ήμουν από ότι κατάλαβα) είναι ένα recovery dvd που μαζί με τα windows εγκαθιστά τους drivers ένα σώρο apps από την toshiba και καμια δεκαριά άσχετα. Το αποτέλεσμα έιναι ότι κάθε φορά που κάνω format πρέπει να ξοδέυω μία ώρα να σβήνω τα ανεπιθήματα ποργαμματα και να ξαναφτιάχνω από την αρχή όλο το σύστημα. Αφού τα πληρώνουμε που τα πληρώνουμε τουλάχιστον ας μας δώσουν ένα dvd με ΣΚΕΤΑ τα windows. Και αν θέλουν ας δώσουν και το recovery dvd για τον μέσο χρήστη που δεν θέλει να ασχολείται με drivers partitions και εγκταστάσεις.
Όσο αναφορά το θέμα του χρήστη που δεν θέλει καθόλου windows έχω την εντύπωση ότι αρκετές εταιρίες σου δίνουν τη δυνατότητα να φτιάξεις το δικό σου laptop με τα χαρακτηριστικά που χρειάζεσαι και να πληρώσεις ότι ακριβώς θες. Συνήθως είναι οι "έτοιμες λύσεις" σε laptop και desktop που περιλαμβάνουν και windows τα οποία βέβαια αναφέρονται στην σύνθεση. Αλλά λίγοι το ψάχνουν. Γι'αυτό και χάνουμε το δικαίωμα να διαμορφώσουμε εμείς (οι καταναλωτές) όπως θέλουμε τα προιόντα και όχι το αντίθετο.