Πράγα: Episode I - Η άφιξη

Καταρχήν να σας ευχηθώ Χρόνια Πολλά (σε λίγες ώρες θα έχουμε 2008 πλέον εδώ στην Ελλαδίτσα μας).

Φέτος για τα Χριστούγεννα, αποφασίσαμε να πάμε στην Πράγα με γκρουπ μέσω ταξιδιωτικού πρακτορείου. Η Πράγα είναι η πρωτεύουσα της Τσεχίας. Στις 27 τα ξημερώματα στις 03:55 πετούσαμε για Πράγα («γερμανικό νούμερο»). Φτάνουμε κανονικά στο αεροδρόμιο Μακεδονία, πάμε στο αντίστοιχο γκισέ της Czech Airlines, βάζουμε τις βαλίτσες, παίρνουμε τα εισιτήρια επιβίβασης (boarding tickets) και μπαίνουμε στο αεροπλάνο. Ήταν η πρώτη μου φορά σε αεροπλάνο και η εμπειρία είχε μια πλάκα μπορώ να πω. Το ξεκίνημα, το στάδιο της επιτάχυνσης λίγο πριν την απογείωση ήταν το καλύτερο σημείο. Μετά ακολουθεί ένας μικρός ίλιγγος μέχρι να πάρει ύψος το αεροπλάνο και μετά ένα αίσθημα μικρού πονοκεφάλου και ζαλάδας. Στην Πράγα φτάνουμε στις 4:55 (τοπική ώρα, μία ώρα πίσω από την Ελλάδα). Παίρνουμε τις βαλίτσες, μας βρίσκει ο αρχηγός του γκρουπ και βγαίνουμε από το αεροδρόμιο και κατευθυνόμαστε προς το λεωφορείο που νοικιάστηκε για τις μεταφορές μας. Η πρώτη εντύπωση με το που βγαίνουμε από το αεροδρόμιο είναι το κρύο. Χοντρό κρύο. Η θερμοκρασία ήταν γύρω στους -6oC.

Σε λίγη ώρα φτάνουμε στο ξενοδοχείο όπου και θα μέναμε για το υπόλοιπο των ημερών. Majestic Plaza Hotel, στο ιστορικό κέντρο της πόλης. Πάμε πάνω, τακτοποιούμαστε στα γρήγορα και κοιμόμαστε μέχρι να βρεθούμε στις 9:15 για να αρχίσει η ξενάγηση. Το λεωφορείο μας ξαναπαίρνει και μας αφήνει σε άλλο σημείο του ιστορικού κέντρου της Πράγας όπου και αρχίζουμε με τα πόδια. Το κρύο ιδιαίτερα τσουχτερό, δεν το βρίσκεις στη Θεσσαλονίκη. Κασκόλ, γάντια, κουμπωμένοι μέχρι πάνω σαν τα κρεμμύδια. Αρχίζουμε να βλέπουμε την πόλη καλύτερα, τα κτίρια, τα σοκάκια και τους δρόμους. Πρώτες εντυπώσεις: Τα κτίρια διατηρούν μια ομοιομορφία όσον αφορά τον ιστορικό τους χαρακτήρα. Δηλαδή, δεν βρίσκεις παραφωνίες, όλα είναι πάνω κάτω σε παρόμοιους αρχιτεκτονικούς ρυθμούς, με άλλα χρώματα, άλλα ψηλότερα, άλλα χαμηλότερα. Το σίγουρο είναι πάντως ότι πρόκειται για επιβλητικά κτίρια, ιδιαίτερα οι παλιοί ναοί και οι πύργοι που έκτισαν παλιοί βασιλιάδες της πόλης. Με λίγα λόγια, ένα όμορφο σύνολο. Η Πράγα χωρίζεται σε 10 περιοχές, αντίστοιχους με τους δήμους τους δικούς μας. Αντί για ονόματα, χρησιμοποιούν νούμερα. Έτσι, για παράδειγμα, η Πράγα 1 (Praha 1 όπως τη λένε οι Τσέχοι) είναι το ιστορικό κέντρο της πόλης, το παλιότερο και πιο ακριβό, που όμως δεν κατοικείται, αλλά έχει περισσότερο γραφεία, εστιατόρια, μαγαζιά, εμπορικά κέντρα, κτλ. Praha 1 λοιπόν, ως και Praha 10. Το ξενοδοχείο μας ήταν στην Praha 1, οπότε η πρόσβαση στο ιστορικό κέντρο ήταν υπόθεση 10-15' με τα πόδια.

Συγκοινωνία: Τραμ, μετρό και φυσικά λεωφορεία και ταξί. Τα τραμ είναι συχνά, ήσυχα, χωρίς καυσαέριο. Για το μετρό δεν μπορώ να εκφέρω γνώμη, γιατί δεν το δοκιμάσαμε. Στη μεταφορά μας από το αεροδρόμιο προς τα ξενοδοχεία, παρατήρησα ότι στα φανάρια (σηματοδότες), πριν ανάψει το πράσινο και καθώς είναι αναμμένο το κόκκινο, ανάβει για 1-1,5 δευτερόλεπτο το κίτρινο (μαζί με το κόκκινο) και μετά σβήνουν μαζί και ανάβει το πράσινο. Προφανώς για να προειδοποιεί τους οδηγούς να ετοιμαστούν για να ξεκινήσουν. Καλή ιδέα. Περισσότερα για τα αυτοκίνητα και τον τρόπο κίνησης τις προσεχείς μέρες.

Κάναμε λοιπόν ξενάγηση στο ιστορικό κέντρο. Περάσαμε από τη γέφυρα του Κάρολου, από τον 15ο αιώνα. Την Πράγα διασχίζει ο ποταμός Μολδάβας, ποταμός με μισό χιλιόμετρο περίπου πλάτος και μικρό σχετικά βάθος (το πολύ 11 μέτρα, ενώ συνήθως κυμαίνεται στα 4-5 μέτρα). Η πόλη δυστυχώς πολλές φορές σε πολλά σημεία έχει πλημμυριστεί και πολλοί κάτοικοι αντιμετώπισαν προβλήματα. Καταλήγουμε στην κεντρική πλατεία της πόλης, όπου δεσπόζει ένα κτίριο, το «Ρολόι», που απεικονίζει ένα ρολόι που δείχνει τα ζώδια, τις εποχές και την ώρα φυσικά. Η πλατεία είναι ιδιαίτερα όμορφη και λόγω των γιορτών είχαν στηθεί πάγκοι, όπου πωλούσαν γλυκά, σουβενίρ, λουκάνικά, κά. Ο κόσμος πολύς, ενώ είχε στιγμές που νόμιζες ότι βρίσκεσαι στην Αριστοτέλους, γιατί πολύ απλά, από τα λεγόμενα των ξεναγών, την πόλη επισκέφτονταν την περίοδο εκείνη γύρω στους 25.000 Έλληνες. Το ελληνικό στοιχείο παντού. Πιο πιθανό ήταν να πετύχεις στο κέντρο Έλληνα, παρά Τσέχο. Μας άφησαν λίγη ώρα, όπου καθίσαμε για ένα καφέ έξω, γιατί ήταν πίτα τα μαγαζιά στον κόσμο, ευτυχώς ήμασταν κάτω από σόμπες, αλλά το κρύο κρύο. Μετά συγκεντρωθήκαμε όλοι μαζί για να πάμε να φάμε σε εστιατόριο (το φαγητό συμπεριλαμβάνονταν στην τιμή).

Το φαγητό ήταν μέτριο θα το χαρακτήριζα. Το συγκεκριμένο ίσως (το πρώτο φαγητό της εκδρομής) ήταν και το καλύτερο όλων των ημερών. Μπριζόλα με πατάτες και λίγο ρύζι, χωρίς σαλάτα.

Επιστρέψαμε πτώματα στο ξενοδοχείο, με τα πόδια χτυπημένα από τα παπούτσια (τι τα ήθελα τα καινούρια παπούτσια ο έρημος...). Κοιμηθήκαμε ξεροί όπου και ξυπνήσαμε αργότερα και καθίσαμε να δούμε τηλεόραση. Η Πράγα ήταν αρκετή για την πρώτη μέρα. Το κρύο ήταν ιδιαίτερα τσουχτερό. Τουλάχιστον στο δωμάτιο του ξενοδοχείου δεν το καταλάβαινες.

Η συνέχεια στις επόμενες μέρες.

Καλή Χρονιά!!!!

Χρήσιμο / Useful: 
Average: 3.2 (13 votes)
Ψηφίστε για την ποιότητα του άρθρου / Vote for the article's quality

Σχόλια

Δηλαδή, να μην πάρω τα παιδιά μαζί μου;
Είναι 12 και 10 ετών.
Τί ρούχα θα έλεγες να πάρουμε μαζί μας;
Κάποιοες λεπτομέρειες θα μας ήταν χρήσιμες.
Ευχαριστώ
 
 

Φυσικά και να τα πάρετε τα παιδιά μαζί σας. Εμείς όταν πήγαμε ήμασταν γκρουπ, στο οποίο είχε και οικογένειες με παιδιά. Απλά να φροντίσετε γενικά (μικροί-μεγάλοι) να πάρετε χειμωνιάτικα ρούχα, γιατί προβλέπεται καιρός κάτω του μηδενός. Το κρύο είναι αυτό που λέμε «χοντρό», γεγονός που βοηθάει λίγο την κατάσταση, αλλά παραμένει τσουχτερό. Γάντια και κασκόλ είναι απαραίτητα αξεσουάρ.

Βέβαια, θα δείτε και ορισμένους Τσέχους να κυκλοφορούν με το κοντομάνικο, αλλά μην πτοηθείτε, έχουν συνηθίσει αυτοί.

 Τελικά πήγαμε
Ευχαριστω για τις πληροφορίες
Τελικά δεν χρειαζόταν τόσα ρούχα αλλά επιλεγμένα ρούχα
Θα έλεγα ρούχα για ΣΚΙ, καλά παπούτσια και καλές κάλτσες. Σκούφο κια για τα αυτιά βέβαια
 

Τίποτα, εσύ να είσαι καλά.

Ένας συνάδελφος από τη δουλειά πήγε κι εκείνος στην Πράγα και του άρεσε πάρα πολύ. Είναι από τους αγαπημένους προορισμούς των Ελλήνων και δεν έχουν άδικο.