Πώς να υποβάλλετε ένα bug report

Κατά το καθημερινό μου update του Gentoo, έπεσα σε bug κατά το build ενός πακέτου. Σκέφτηκα να υποβάλλω ένα bug report, αλλά επίσης σκέφτηκα να μοιραστώ την εμπειρία μαζί σας, για να δείτε πως γίνεται κάτι τέτοιο.

Έχουμε και λέμε. Ο smplayer είχε αναβάθμιση, από την έκδοση 0.6.3 στην 0.6.4. Πολύ ωραία. Το portage αναλαμβάνει τη δουλειά αυτή, αλλά βλέπουμε ότι αντιμετωπίζει πρόβλημα (δείτε την επόμενη εικόνα).

Πρόβλημα


Πάμε στο Gentoo Bugzilla για να ξεκινήσουμε τη διαδικασία του bug report.

Gentoo Bugzilla


Ψάχνουμε όμως πρώτα για να δούμε ότι δεν έχει υποβληθεί ήδη το bug. Αναζητούμε με τη λέξη κλειδί ALL smplayer και πατάμε το Find.

Gentoo Bugzilla


Στη λίστα με τα αποτελέσματα ψάχνουμε να δούμε αν για την έκδοση 0.6.4 υπάρχει κάποιο ανοικτό bug. Από ότι φαίνεται, δεν υπάρχει.

Gentoo Bugzilla


Για να υποβάλλουμε το bug, πρέπει να διαθέτουμε λογαριασμό στο Bugzilla. Μπαίνουμε με τον κωδικό μας, πατώντας στο σύνδεσμο Log In στο κάτω μέρος της σελίδας.

Gentoo Bugzilla


Έχουμε μπει με τον κωδικό μας και βλέπουμε ότι οι επιλογές στο κάτω μέρος της οθόνης έχουν αλλάξει. Πατάμε στο σύνδεσμο Ex στην πρώτη γραμμή με τα Actions για να υποβάλλουμε το bug report.

Gentoo Bugzilla


Στην επόμενη σελίδα θα δούμε μια σειρά από κατηγορίες κάτω από τις οποίες πρέπει να εντάξουμε το bug μας. Συνήθως για bug όπως αυτό που πέτυχα, πατάμε στην γενική κατηγορία (αυτή που είναι με έντονα και κόκκινα γράμματα), Gentoo Linux.

Gentoo Bugzilla


Θα οδηγηθούμε στην σελίδα του αναλυτικού bug report. Εδώ θα πρέπει να συμπληρώσουμε όλα τα δεδομένα για το bug μας.

Gentoo Bugzilla


Συμπληρώνουμε την έκδοση του Gentoo μας (2008.0), επιλέγουμε το συστατικό το οποίο αφορά το bug (Ebuilds), την πλατφόρμα (AMD64), ενώ κάποια πεδία μπορούμε να τα αφήσουμε με τις εξ' ορισμού τιμές τους. Στο πεδίο Summary συμπληρώνουμε μια γραμμή που είναι η σύνοψη του bug (media-video/smplayer-0.6.4 build fails). Όσο πιο περιεκτική είναι η σύνοψη, τόσο καλύτερα. Στο πεδίο Description συμπληρώνουμε με λεπτομέρειες το τι έχει συμβεί. Στη συγκεκριμένη περίπτωση έκανα επικόλληση την έξοδο από την οθόνη του compile (η πρώτη οθόνη παραπάνω), ενώ συμπλήρωσα και την έξοδο από την εντολή emerge --info του Gentoo, που δίνει σημαντικές πληροφορίες για το σύστημα (λογισμικό και παραμέτρους).

Gentoo Bugzilla


Πατώντας στο Commit, το bug μας έχει υποβληθεί, ενώ έχουν ενημερωθεί με e-mail μια σειρά ανθρώπων-συντελεστών του Gentoo που ασχολούνται με την κατάταξη και ανάθεση του bug στην κατάλληλη ομάδα.

Gentoo Bugzilla


Συγχαρητήρια! Μόλις υποβάλλατε ένα bug, συμμετέχοντας με τον τρόπο αυτό στη διαδικασία ανάπτυξης του ΕΛ/ΛΑΚ. Δεν είναι όμορφη διαδικασία; Σας φάνηκε εύκολο ή δύσκολο; Σίγουρα είναι κάτι που το μαθαίνεις με τον καιρό και συμμετέχοντας νιώθεις ότι ανήκεις στους ανθρώπους που αναπτύσσουν και ασχολούνται με το λειτουργικό σύστημα που τρέχεις.

υπολογιστές / computers: 
Χρήσιμο / Useful: 
Average: 3 (7 votes)
Ψηφίστε για την ποιότητα του άρθρου / Vote for the article's quality

Σχόλια

 Μπράβο. Ωραια παρουσιαση και αναλυτική. Η συμμετοχή μας στον bugzilla είναι αυτή που πάει το Gentoo μπροστά :)
 
υ.γ.: Καλοριζικο και το νεο look στο site :)