Διαβάζω στο MozillaZine τις σκέψεις σχετικά με το μέλλον του Mozilla Thunderbird, του δημοφιλούς προγράμματος ανοικτού κώδικα για τη διαχείριση των e-mail σας.
Για το λόγο ότι το Mozilla Foundation ολοένα και επικεντρώνεται και περισσότερο στο web και στο Firefox, ξέρετε, εκείνο το προγραμματάκι με σήμα την αλεπού που έχει καταφέρει να αποσπάσει σημαντικότατο ποσοστό του IE παγκοσμίως, σκέφτονται λοιπόν τρεις εναλλακτικές σε σχέση με το Thunderbird:
- Να δημιουργηθεί ένα νέο μη κερδοσκοπικό ίδρυμα που θα αφοσιωθεί αποκλειστικά με το Thunderbird, λύση ιδιαίτερα περίπλοκη.
- Να δημιουργηθεί ένα δευτερεύων τμήμα του Mozilla Foundation που θα συνεργάζεται με το πρώτο, αλλά και πάλι θα παραμελείται σε σχέση με το Firefox.
- Να μετατραπεί το Thunderbird σε έργο της κοινότητας, όπως το SeaMonkey, και να δημιουργηθεί μια μικρή εταιρία παροχής υπηρεσιών και συμβούλων που θα συνεχίσει την ανάπτυξη, λύση που φαίνεται να είναι και η πιο πιθανή στον ορίζοντα.
Όλα αυτά, σίγουρα σε κάνουν να αναρωτηθείς τι μέλλει γενέσθαι σχετικά με τις κλασικές desktop εφαρμογές, όπως είναι και το Thunderbird. Σίγουρα δε θα χαθεί ως εφαρμογή, αλλά η παραπάνω και μόνο κίνηση του Mozilla Foundation, λέει ορισμένα πράματα σχετικά με το μέλλον των εφαρμογών και του τρόπου που θα τις χρησιμοποιούμε στους υπολογιστές μας. Σε 1-2 δεκαετίες το πολύ, μάλλον θα πρέπει να φανταζόμαστε ένα υπολογιστή που θα λειτουργεί ως απλός πελάτης ιστοσελίδων, θα κάθεσαι μπροστά του, θα κάνεις login με το δακτυλικό σου αποτύπωμα και σε λίγα δευτερόλεπτα, θα τα έχεις όλα μπροστά σου. Ποια; Μα φυσικά τα δεδομένα σου, είτε πρόκειται για e-mail, είτε για αρχεία κειμένου, είτε για φωτογραφίες, αρχεία μουσικής, κτλ. Ο υπολογιστής όπως τον ξέρουμε σήμερα θα αλλάξει ρόλο και θα παίζει το ρόλο ενός χαζοκουτιού που θα προωθεί και θα λαμβάνει αιτήσεις από και προς το δίκτυο. Σας φαίνεται χαζό, ηλίθιο, παρατραβηγμένο; Κι όμως, έτσι περίπου θα είναι. Τα δεδομένα του χρήστη θα είναι σε ένα απομακρυσμένο διακομιστή (server ελληνιστί) και θα τα προσπελαύνετε από παντού, από όπου και αν βρίσκεστε. Τι ποιο ωραίο από το να έχεις πρόσβαση στα e-mail σου από παντού;
Ωραία όλα αυτά βρε παιδιά. Αλλά υπάρχουν πολλά θέματα που θα πρέπει να μας προβληματίζουν. Η ιδιωτικότητα των προσωπικών μας δεδομένων. Θα υπάρχει κάτι τέτοιο στο μέλλον; Δηλαδή, θα αισθάνεστε ωραία ξέροντας ότι οι φωτογραφίες και τα βίντεο που τραβήξατε στην εκδρομή σας το περασμένο Σαββατοκύριακο, θα τα απολαμβάνουν και άλλοι εκτός από εσάς; Προσωπικά, με τρομάζει κάτι τέτοιο και δε θα ήθελα να πάρουν τέτοια τροπή τα πράματα. Θέλω τον υπολογιστή μου κύριε, με το σκληρό του δίσκο, με τα αρχεία που τα έχω μόνο εγώ και κανείς άλλος. Δηλαδή στο βωμό του να τα έχω όλα εύκολα προσβάσιμα από οπουδήποτε, θα πρέπει να θυσιάσω και την ιδιωτικότητα των προσωπικών μου στιγμών; Και που ξέρω εγώ ότι πχ. το Gmail δεν ψαχουλεύει τα mail για να βρει υλικό (ανθρώπους) για την αποστολή διαφημιστικών μηνυμάτων, να διαμορφώνει προφίλ με στόχο και πάλι τη διαφήμιση και διάφορα τέτοια ωραία; Αφήστε που για να γίνει κάτι τέτοιο (ο υπολογιστής ως απλός πελάτης) χρειάζονται τεράστιες τηλεπικοινωνιακές υποδομές προκειμένου να ανταπεξέρχονται στις τεράστιες απαιτήσεις εύρους ζώνης (bandwith ελληνιστί) των παραπάνω εφαρμογών web. Υποδομές που με τους ρυθμούς που γίνονται στη χώρα μας, εγώ θα έχω βγει σε σύνταξη (μακάρι δηλαδή) και βλέπουμε.
Άρα τι κάνουμε; Ξεχνάμε Thunderbird και λοιπές εφαρμογές; Μα φυσικά όχι. Διαλέγουμε και παίρνουμε: Θέλουμε ευκολία πρόσβασης από παντού; Ωραία, τότε κρατάμε τα δεδομένα μας κάπου κεντρικά και τα βλέπουμε από παντού. Θέλουμε να τα έχουμε μόνο εμείς; Τα κρατάμε τοπικά. Οι υπολογιστές έχουν ακόμα πολλά ψωμιά για να τους βγάλουμε στη σύνταξη.
Εγώ πάντως, θα συνεχίσω να έχω το Thunderbird (ή λέγε με και KMail) στον υπολογιστή του σπιτιού και της δουλειάς μου, για εσάς δεν ξέρω... It's your call...