Οδηγώντας, μέρος 2ο - Φώτα ρε...

Γυρνάω σήμερα από τη δουλειά. Ο καιρός συννεφιά με ένα ψιλόβροχο. Μπαίνω στο αμάξι και πηγαίνοντας να βγω από το πάρκινγκ της Νομαρχίας, σκέφτομαι «ελπίζω να μην έχει γίνει τίποτα στην περιφερειακή, γιατί τη βάψαμε». Οδεύοντας προς την περιφερειακή, βλέπω ότι το ψιλόβροχο έχει κάνει δουλειά, οι δρόμοι είναι βρεγμένοι, όχι πολύ, ίσα ίσα σε επίπεδο που ο δρόμος να είναι επικίνδυνος, εφόσον δεν έχει πλυθεί καλά και δεδομένου της σκόνης και των σκουπιδιών, το μίγμα αυτό αποτελεί κίνδυνο για τους οδηγούς.

Αφού έχω μπει στην περιφερειακή από την αρχή της, βλέπω ότι το ψιλόβροχο μαζί με τη συννεφιά και την υγρασία που επικρατεί έχουν δημιουργήσει μια ελαφριά ομίχλη. Τι με αυτό; Βλέπω ότι πολλοί οδηγοί (ευτυχώς όχι όλοι, αλλά ένα αρκετά καλό ποσοστό) δεν έχουν αναμμένα φώτα, με αποτέλεσμα να είναι πιο δυσδιάκριτοι από τους υπόλοιπους οδηγούς. Ειδικότερα αυτοκίνητα χρώματος γκρι, που είναι κοντά στο χρώμα της ασφάλτου, δεν μπορείς να τα διακρίνεις τόσο εύκολα όσο τα υπόλοιπα με τέτοιες καιρικές συνθήκες. Ποτέ δεν μπόρεσα να καταλάβω τους οδηγούς αυτούς, που δεν ανάβουν τα φώτα τους. Φαντάζομαι ότι σκέφτονται «τι να τα κάνω τα φώτα, αφού βλέπω» ή «σιγά μην ανάψω τα φώτα και καίω τζάμπα ρεύμα». Στο πρώτο έχω να απαντήσω ότι τα φώτα δεν τα ανάβει κανείς για να βλέπει ο ίδιος. Μέρα είναι, μπορεί να δει μια χαρά. Τα ανάβει για να μπορεί να είναι πιο εύκολα αντιληπτός από τους υπόλοιπους οδηγούς, γιατί κατά κοινή ομολογία, όταν βλέπεις το αυτοκίνητο από εκατοντάδες μέτρα μακριά με αναμμένα τα φώτα, το αντιλαμβάνεσαι πολύ πιο πριν από ότι αν τα είχε σβηστά. Για το δεύτερο έχω να πω ότι αν σκέφτονται την (απειροελάχιστη) βενζίνη που μπορεί να κάψει το αυτοκίνητο παραπάνω με αναμμένα τα φώτα, αυτό ας το σκέφτονται όταν (χτύπα ξύλο) βρεθούν στο κρεβάτι ενός νοσοκομείου, σκεφτόμενοι πως μπορούσαν να είχαν αποφύγει το ατύχημα. Η ασφάλεια πρέπει να είναι πάνω απ' όλα.

Δεν πειράζει. Στην Ευρώπη τα φώτα ανάβουν με το που θα γυρίσει το κλειδί τη μίζα, όπως στην Πράγα που είχαμε πάει, ανεξαρτήτως ώρας και καιρικών συνθηκών τα φώτα ήταν μόνιμα αναμμένα. Κάποια στιγμή θα γίνει υποχρεωτικό μέσω του ΚΟΚ και εδώ. Ως τότε, ανάψτε κανένα φώτο ρε... Tongue out

διάφορα / miscellaneous: 
Χρήσιμο / Useful: 
Average: 3.6 (12 votes)
Ψηφίστε για την ποιότητα του άρθρου / Vote for the article's quality