Το Μόναχο θα μοιράζει Linux CD προκειμένου να παρατήσει ο κόσμος τα Windows XP

Διαβάζω την εξής είδηση στο geek.com:

Next year, the Munich city council plans to distribute two thousand copies of Lubuntu to local residents who still own computers running Windows XP. The goal is to reduce the amount of electronic waste its citizens generate when upgrading their computer systems.

Διαβάζοντας το άρθρο, δε μου έρχεται παρά να γελάσω, σκεπτόμενος αν θα μπορούσε να συμβεί κάτι παρόμοιο εδώ. Φυσικά, η πραγματική για μένα είδηση δεν είναι το μοίρασμα των CD με Linux στον κόσμο για να ξεφορτωθεί ο κόσμος τα Windows XP, αλλά το σκεπτικό πίσω από αυτό.

Ότι δηλαδή, με την αλλαγή από Windows σε Linux σε υπολογιστές χρόνων που δεν μπορούν να τρέξουν τις νέες εκδόσεις των Windows (7, 8 ή οτιδήποτε άλλο) και προκειμένου αυτοί οι υπολογιστές να μην πεταχτούν στους κάλαθους των ανακυκλώσεων ή αχρήστων, σου λέει ο δήμος: Βάλε Linux και το μηχάνημά σου θα είναι πολύ πιο ευέλικτο/ανεχτό στη χρήση του, με αποτέλεσμα ο υπολογιστής σου να μην είναι τόσο άχρηστος όσο νομίζεις και να θες να τον πετάξεις. Σωστός;;;;

Πραγματικά, μπορείτε να σκεφτείτε αν θα μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο στη χώρα μας; Η αλήθεια είναι ότι έχω ακούσει για προσπάθειες εγκατάστασης διανομών Linux σε παλιούς υπολογιστές από κάποιους (αν θυμάμαι καλά ο GreekLUG κάνει κάτι τέτοιο), αλλά δυστυχώς είναι τόσο μικρής έκτασης και εμβέλειας, που είναι σα να μην υπάρχουν. Τουλάχιστον κάτι γίνεται.

Ωστόσο, στη χώρα που το κράτος κάνει συμφωνίες με τη Microsoft για «φτηνές» άδειες στα προϊόντα της, κάτι τέτοιες προσπάθειες είναι σταγόνα στον βρώμικο ωκεανό. Αν έχετε ασχοληθεί λίγο με το licensing της Microsoft, θα δείτε ότι τα λεφτά που χρεώνει, ειδικά σε τύπου server λογισμικό (Windows server, SQL server) είναι ποσά εξωφρενικά. Ιδίως αν πάρεις και τον παράγοντα CAL στην εξίσωση (όπου υφίσταται).

Ναι, κλέφτες δε θα γίνουν. Παράγουν λογισμικό, αλλά προσωπικά θεωρώ γδύσιμο τα ποσά που ζητάνε, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις θεωρώ ότι υπάρχουν αξιόλογες λύσεις σε ανοικτό λογισμικό που θα κάλυπταν τις απαιτήσεις ενός μεγάλου ποσοστού επιχειρήσεων που αγοράζουν SQL Server ή Windows server για να κάνουν τη δουλειά τους. Μου έχει μείνει η εντύπωση ότι μια εταιρία και το προϊόν της κατ' επέκταση, θεωρείται πιο cool όταν μαζί με το προϊόν, σου πουλάει και άδεια SQL Server (όταν πουλάει)...

Αλλά όπως είχα πει στο φόρουμ του adslgr.com, το δωρεάν δεν πουλάει...

υπολογιστές / computers: 
Χρήσιμο / Useful: 
Average: 3.4 (24 votes)
Ψηφίστε για την ποιότητα του άρθρου / Vote for the article's quality