Αγόρασα πρόσφατα νέο δίσκο για το σύστημά μου, ένα Western Digital WD640AAKS. Από ένα-δύο reviews στο internet που κοίταξα, υποτίθεται ότι είναι ένας ταχύτατος δίσκος (κάτι που ζητούσα περισσότερο, παρά τη χωρητικότητα, όχι ότι θα πάει στράφι βέβαια... ). Έφτιαξα τα partition που θα δεχτούν το Gentoo, αλλά πριν προχωρήσω σε format, σκέφτηκα να μετρήσω τα διάφορα filesystem που υπάρχουν για το Linux. Συγκεκριμένα, τα ext3, XFS, JFS και ReiserFS (την παλιά 3.x έκδοση, όχι το 4).
Έτσι λοιπόν, μετά από λίγο ψάξιμο, κατέληξα στο bonnie++, ένα πρόγραμμα για τη μέτρηση της απόδοσης δίσκου.
Χρησιμοποίησα την εντολή
bonnie++ -d /media/test -n 50:204800:0:30000 -u 1000
που σημαίνει να χρησιμοποιήσει το /media/test (τον κατάλογο κάτω από τον οποίο γινόταν mount το εν λόγω partition), με 50*1024 αρχεία μεγέθους από 0 έως 204800 bytes [200KiB (KiloBytes)] και να φτιάξει 30000 καταλόγους. Η τελευταία παράμετρος αφορούσε το UID κάτω από το οποίο θα τρέχει το πρόγραμμα (επειδή το έτρεχα ως root). Κάθε φορά έκανα format το εν λόγω partition των 415GiB στο νέο δίσκο με ένα filesystem και το έκανα mount με τις παραμέτρους noatime, nodiratime, ενώ στην περίπτωση του XFS, πρόσθετα και την παράμετρο logbufs=8. Το XFS το μέτρησα τρεις φορές, με διαφορά στις παραμέτρους που δεχόταν το mkfs.xfs κατά το format του partition (την πρώτη φορά με agcount την εξ' ορισμού τιμή 4, τη δεύτερη με 16 και την τρίτη με 32). Στα υπόλοιπα filesystem, οι αντίστοιχες εντολές mkfs έτρεχαν με τις εξ' ορισμού τιμές.
Στο συνημμένο αρχείο PDF, θα βρείτε τα αποτελέσματα από το bonnie++, με γραφήματα που συγκρίνουν τις παραμέτρους της διαμεταγωγής σε KiB/sec, την καθυστέρηση (latency) και το ποσοστό χρήσης του επεξεργαστή κατά τη μέτρηση. Η χρησιμότερη πιστεύω είναι η πρώτη.
Αποτέλεσμα; Ενώ πίστευα ότι το XFS πρόκειται για ένα γρήγορο filesystem, οι μετρήσεις το ανατρέπουν. Πρώτο έρχεται το JFS, με δεύτερο το ext3, το οποίο παρά τα χρόνια του, δείχνει το μεγάλο βαθμό ωριμότητας και τις αξιοσημείωτες επιδόσεις του. Ο μόνος ίσως περιορισμός του είναι το μέγιστο όριο των 32000 καταλόγων.
Μέχρι τώρα, χρησιμοποιώ ext3 για το /boot (~60MiB), XFS για /home και μεγάλα partition και ReiserFS για το /. Μάλλον θα αλλάξω άποψη.
Μετά από δημοσίευση των αποτελεσμάτων στο ADSLgr.com, 2 συμφορουμίτες πρότειναν τη μέτρηση του ext3 με την παράμετρο data=writeback κατά το mount, ώστε να είναι πιο κοντά στα XFS και JFS. Θα το συμπεριλάβω και θα ενημερώσω το PDF.
Το δεύτερο μέρος θα περιλαμβάνει μετρήσεις για ένα (σχετικά) μικρό partition των ~18GiB. Αναμένω να δω τι θα βγει εκεί.
Μείνετε συντονισμένοι!
Συνημμένο | Μέγεθος |
---|---|
Linux-FS-Benchmarks-part1.pdf | 46.17 KB |