Παρακολουθώ εδώ και μέρες την κατάσταση με την απεργία των οδηγών φορτηγών Δ.Χ. Η χώρα πραγματικά βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση. Καύσιμα υπάρχουν ελάχιστα, σε ρεπορτάζ των ειδήσεων είχε κάτι τραγικά ποσοστά (της τάξης του 95% και πάνω) κλειστών βενζινάδικων σε διάφορες περιοχές της χώρας λόγω έλλειψης καυσίμου. Οι άνθρωποι έχουν τα αιτήματά τους, ωστόσο η απεργία τους φέρνει σε εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση τη χώρα, λόγω του ότι λαμβάνει χώρα στην πιο «ζεστή» τουριστική περίοδο. Και ο τουριστικός κλάδος δεν είναι ο μόνος που επηρεάζεται από την απεργία. Τρόφιμα, φρούτα δεν βρίσκουν τον προορισμό τους, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν στην αγορά διαθέσιμα από τη μια και από την άλλη να ανεβαίνει η τιμή τους λόγω ζήτησης και μη προσφοράς.
Το θέμα που θέλω να θίξω δεν είναι το θέμα της απεργίας αυτό καθ' αυτό και το αν έχει βάση η διεξαγωγή της. Αυτό που θέλω να πω είναι η εξάρτηση του ανθρώπου από την καύσιμη ύλη του πετρελαίου και τα παράγωγά της. Εδώ και τέσσερις μέρες λαμβάνει χώρα η απεργία των μεταφορέων και η μεγάλη πλειοψηφία των βενζινάδικων δεν έχει καύσιμα. Η εξάρτηση από το πετρέλαιο είναι απίστευτη. Φανταστείτε τη χώρα μετά από ένα μήνα χωρίς καύσιμα. Φανταστείτε ανθρώπους να πλακώνονται μεταξύ τους για το ποιος θα βάλει βενζίνη στα λιγοστά βενζινάδικα (αν φυσικά θα υπήρχαν μετά από μια τέτοια εκτεταμένη περίοδο μη παροχής καυσίμων). Φανταστείτε σούπερ μάρκετ και γενικότερα μαγαζιά πώλησης τροφίμων να έχουν από ελάχιστα ή έως και καθόλου τρόφιμα και προϊόντα άμεσης ανάγκης. Φανταστείτε δρόμους με ελάχιστα αυτοκίνητα (καλά, αυτό δεν είναι και απαραίτητα κακό...). Φανταστείτε τους ανθρώπους να μην μπορούν να πάνε σε δουλειές τους, γιατί πολύ απλά δεν υπάρχουν τα μέσα για να πάνε. Ο κατάλογος αυτών που μπορείτε να φανταστείτε είναι ατελείωτος...
Καλώς ή κακώς, ο άνθρωπος πρέπει να λύσει άμεσα το πρόβλημα της ενέργειας. Από τη μια να υπάρχουν διάφορες εναλλακτικές καθαρές πηγές ενέργειας, από την άλλη τα αντίστοιχα δίκτυα μεταφοράς της ενέργειας στον καταναλωτή να είναι όσο το δυνατόν πιο «ελεύθερα» και ανεξάρτητα, ώστε να μην επηρεάζονται από παράγοντες όπως απεργίες, κτλ. Κάτι δηλαδή όπως το internet, που είναι φτιαγμένο ώστε να λειτουργεί ακόμη και όταν κάποια κομβικά σημεία του δεν λειτουργούν. Ένα internet της ενέργειας.