Η Oracle αγοράζει τη Sun

Η Oracle αγοράζει τη Sun. Διαβάστε το δελτίο τύπου της Sun.

Η Oracle όπως γνωρίζετε είναι γνωστή λόγω του σχεσιακού συστήματος διαχείρισης βάσεων δεδομένων της, της ομώνυμης Oracle. Η Sun πριν χρόνια είχε αγοράσει τη MySQL, την εταιρία πίσω από την πασίγνωστη open-source (GPL v.2, αλλά δίνεται και με commercial άδεια) σχεσιακή βάση MySQL (παρατηρείτε το μοτίβο; όνομα εταιρίας - όνομα προϊόντος), άρα η Oracle πλέον θα είναι ο ιδιοκτήτης της MySQL.

Τι μπορεί να σημαίνει αυτό άραγε; Η MySQL είναι ευρέως διαδεδομένη (να μην πω η πιο διαδεδομένη) βάση για web εφαρμογές και υπάρχει σε όλους τους παροχείς ιστοσελίδων. Λέτε να την κλείσει; Δε νομίζω, γιατί το πιθανότερο είναι το project να γίνει fork λόγω της GPL και να συνεχίσει την ύπαρξή της με νέο όνομα. Άρα μάλλον σκέφτεται να μην πειράξει τη MySQL, τουλάχιστον όχι στο low-end κομμάτι της αγοράς, γιατί για το high-end, σίγουρα θα έχει άλλα σχέδια...

Τι λέτε;

υπολογιστές / computers: 
Χρήσιμο / Useful: 
Average: 3.8 (12 votes)
Ψηφίστε για την ποιότητα του άρθρου / Vote for the article's quality

Σχόλια

Καλημέρα,
Λέμε να αλλάξουμε database από MySQL σε postgress όσο προλαβαίνουμε. Είδη σε πολλές mailing lists γίνονται αναφορές για migration σε (πραγματικά) *πολύ* μεγάλα websites.
 
Υπάρχει μια γενικότερη ανησυχία πιο πολύ για την υπάρχουσα διάδοση της MySQL παρά για οτιδήποτε άλλο. Όπως είπες όμως, ένα fork της MySQL είναι πανεύκολο να γίνει για την ώρα.
 
Να δούμε τι θα γίνει και με την Java. Πάντως δεν είναι κανένα open source involved developer ενθουσιασμένο για την αγορά της Sun από την Oracle. Μάλλον προτιμούσαν την IBM οι περισσότεροι.

Στο internet και στα blogs γενικά γίνεται ένας ψιλοχαμός με την υπόθεση της εξαγοράς της Sun από την Oracle. Διάβασα διάφορες απόψεις αναφορικά με το μέλλον της MySQL, της Java, του Openoffice.org, του OpenSolaris...

Η άποψή μου αναφορικά με τα παραπάνω είναι ότι μάλλον η Oracle δεν ενδιαφέρεται τόσο για τη MySQL. Η MySQL ξεκίνησε ως βάση για μικρές εφαρμογές, χωρίς πολλά χαρακτηριστικά που έχουν τα enterprise-ready DBMSes, όπως πχ. η Oracle ή ο SQL Server (λέμε τώρα...). Πολλοί την κατακρίνουν για αυτό που υποτίθεται ότι είναι, ένα σχεσιακό DBMS, με την έννοια ότι μόνο στις τελευταίες εκδόσεις πρόσθεσε για παράδειγμα χαρακτηριστικά όπως stored procedures, foreign keys, subqueries, κτλ. κάτι που έχει βάση. Ωστόσο, δεν παύει να έχει αποκτήσει τεράστια βάση, ειδικότερα στους web hosting providers, λόγω του μηδενικού της κόστους, καθώς και του γεγονότος ότι πολλές διανομές Linux έρχονται με πακέτο τον Apache, τη MySQL και την PHP, συνθέτοντας έτσι το ένα γράμμα από το γνωστό ακρωνύμιο LAMP. Αυτό που μάλλον φαίνεται να γίνει είναι ότι ορισμένα enterprise χαρακτηριστικά της MySQL, θα πάρουν πόδι μετά την εξαγορά της από την Oracle, γιατί φυσικά η τελευταία θέλει να προορίζει την δική της βάση για το σκοπό αυτό (αν και πάλι δεν μπορείς να συγκρίνεις Oracle με MySQL, είναι τεράστια η διαφορά μεταξύ των δύο). Επίσης πιθανό είναι να θέλει να έχει plans για υποστήριξη επί πληρωμή μικρών εγκαταστάσεων MySQL, αν και εδώ που τα λέμε τώρα, σιγά η Oracle μην είχε ανάγκη τα λεφτά από τα support plans... Όπως και να έχει, η αγορά θα αντιδράσει κατάλληλα σε οποιαδήποτε κίνηση θεωρηθεί «εχθρική» απέναντι στη MySQL, για παράδειγμα εξελίσσοντας το παρακλάδι (fork) που έχει ήδη δημιουργηθεί από τον αρχικό δημιουργό της Michael "Monty" Widenius (δείτε λεπτομέρειες στο σχετικό wiki), που ήδη χρησιμοποιεί μια νέα μηχανή αποθήκευσης, τη λεγόμενη Maria, ή με σταδιακή αλλαγή των υπάρχουσων εγκαταστάσεων MySQL, είτε με την έκδοση παρακλάδι, είτε με εναλλακτικό DBMS, όπως η PostgreSQL (που θεωρείται άλλη μια εξαιρετική βάση δεδομένων, από πολλούς ανώτερη της MySQL). Όπως και να γίνει λοιπόν, η αγορά θα αντιδράσει όπως αντιδρούσε μέχρι τώρα.

Τώρα, αναφορικά με τα άλλα προϊόντα, η Java είναι ένα προϊόν στο οποίο βασίζει η Oracle μια μεγάλη γκάμα προϊόντων της και το θεωρώ λίγο απίθανο να το σκοτώσει... Θα είναι σα να πυροβολάει τον εαυτό της στο πόδι.

Για το Openoffice.org, δεν μπορώ να γνωρίζω το τι θα γίνει. Σε μια πηγή διάβασα ότι οι προγραμματιστές της Sun που ασχολούνταν με την ανάπτυξη της σουίτας θεωρούν την εξαγορά μια καλή κίνηση με την έννοια ότι ξέρουν τι θα τους ξημερώνει αύριο. Λίγο κοντόφθαλμη προοπτική, αλλά ίσως και να ξέρουν κάτι περισσότερο...

Το OpenSolaris (το Solaris πιο συγκεκριμένα) θεωρείται ως η κατεξοχήν πλατφόρμα της Oracle για τη βάση της, οπότε δεν μπορώ να πιστέψω ότι θα κάνει κάτι που να το υπονομεύσει μακροπρόθεσμα. Ως γνωστόν, ο Larry ακούει Microsoft και βγάζει σπυράκια, οπότε άλλο που δεν ήθελε... Από την άλλη, έχει και το RedHat Enterprise Linux κλώνο της (λέγε με Unbreakable Linux) ως τη βάση για το DBMS, αλλά και εκεί δεν φαίνεται να τα κατάφερε τόσο καλά.

Εν τέλει, ίσως η Oracle θέλει να μπορεί να παίζει το ρόλο του all-in-one προμηθευτή ολοκληρωμένων λύσεων. Μην ξεχνάτε ότι το 2005, η Oracle είχε αγοράσει την Innobase, τον προμηθευτή της μηχανής αποθήκευσης InnoDB που χρησιμοποιεί η MySQL για να παρέχει foreign keys και transactions. Πολλοί τότε είχαν θορυβηθεί με την κίνηση αυτή, σητν πράξη όμως δεν άλλαξε τίποτα αναφορικά με τη MySQL. Να θεωρήσουμε το γεγονός αυτό ως καλό οιωνό...;