Στις μέρες μας, το να είσαι on-line μάλλον επιβάλλεται. Υπάρχουν στιγμές που όταν βρίσκεσαι εκτός δικτύου (internet πάντα), αισθάνεσαι σα να σου «κόβουν τα πόδια». Οπότε, καταλαβαίνετε ότι για μια τέτοια εργασία, χρειάζεσαι και το κατάλληλο λογισμικό.
Στις 12 Ιουνίου (ακριβώς μια βδομάδα πριν), ανακοινώθηκε η πολυαναμενόμενη έκδοση του Opera, η 9.5. Πολυαναμενόμενη για τους χρήστες του, γιατί οι υπόλοιποι δε νομίζω να νοιάζονταν ιδιαίτερα. Επίσης, χθες ανακοινώθηκε η νέα επίσης πολυαναμενόμενη και πολυδιαφημισμένη έκδοση 3.0 του Firefox. Όπως καταλαβαίνετε, η σύγκριση είναι εκ των ουκ άνευ.
Θα περιγράψω τις εμπειρίες μου μετά από τις αρκετούτσικες ώρες που ασχολήθηκα και με το Firefox.
Για τους βιαστικούς: Και τα δύο προγράμματα είναι άριστα στον τομέα τους. Οι διαφορές είναι στις λεπτομέρειες, διαφορές που θα σας κάνουν να γύρετε υπέρ του ενός ή του άλλου. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, δεν χάνετε τίποτα με όποιον και να συμπορευτείτε το δύσκολο αυτό δρόμο του internet...
Opera 9.5
Τον Opera τον γνώριζα μεν, αλλά δεν είχα ασχοληθεί μέχρι πριν από ενάμιση περίπου χρόνο. Αν θυμάμαι καλά, ξεκίνησα με την έκδοση 9 κάτι, μέχρι τότε δούλευα Firefox και είπα να του δώσω μια ευκαιρία, ώσπου τελικά έγινε ο κύριος browser μου. Η νέα έκδοση βελτιώνει τα ήδη υπάρχοντα πολύ καλά χαρακτηριστικά του και έρχεται να προσθέσει νέα. Το καλό με τον Opera είναι ότι πρόκειται για ένα άριστο overall browser. Δηλαδή έρχεται πακέτο με ορισμένα χαρακτηριστικά που τα βρίσκεις πχ. στο Firefox μέσω extensions ή add-ons, όπως τα mouse gestures, χαρακτηριστικό που σας επιτρέπει να κινείστε μπρος-πίσω, να κλείνετε παράθυρα, κτλ. με τις κινήσεις του ποντικιού, χωρίς να χρειάζεται να πάτε το δρομέα στο back ή στο forward. Εξαιρετικά βολικό. Το άλλο θετικό του: η ταχύτητα, ειδικά στις σελίδες μπρος-πίσω, η εμφάνιση της σελίδας είναι απλά ακαριαία. Από τις τελευταίες εκδόσεις, είχε προστεθεί το χαρακτηριστικό του Fraud protection, που ελέγχει ιστοσελίδες που σκοπό έχουν να υποκλέψουν προσωπικά δεδομένα μέσω ελέγχου με μια βάση με τέτοιες black-listed ιστοσελίδες και αναλαμβάνει να σας ειδοποιήσει κατάλληλα. Χρήσιμο μεν, ειδικά για τους άπειρους στο internet χρήστες, αλλά δεν το χρησιμοποίησα προσωπικά. Διαχείριση των στοιχείων των σελίδων (πχ. εικόνες ή Flash αντικείμενα) που δεν θέλετε να εμφανίζονται, διακόπτοντας έτσι μια και καλή τις ενοχλητικές διαφημίσεις, ενώ υπάρχει και δυνατότητα επιλεκτικής ενεργοποίησης των plugins (Flash), της Java, Javascript, κτλ. και ανά ιστοτόπο. Χαρακτηριστικά χρήσιμα.
Ο 9.5 έρχεται λοιπόν να βελτιώσει τα παραπάνω χαρακτηριστικά, με νέα εμφάνιση, καλύτερες επιδόσεις (ταχύτητα) και καλύτερη υποστήριξη των τελευταίων web standards. Η νέα εμφάνισή του μου άρεσε. Αντίθετα η παλιότερη έδειχνε λίγο «παιδιάστικη», ενώ η νέα δείχνει «σοβαρή» και «στιβαρή». Ένα θετικό για μένα είναι ότι από τον 9.5 πλέον, διατίθεται 64-bit έκδοση για το Linux μου, που έχει αισθητή διαφορά στην απόκριση/ταχύτητα. Ο 9.5 έρχεται λοιπόν να βελτιώσει περαιτέρω τα παραπάνω χαρακτηριστικά, με εξαιρετική ταχύτητα, τέρμα στις στιγμιαίες διακοπές απόκρισης του browser κατά το φόρτωμα των σελίδων, ενώ το scrolling είναι ταχύτατο και γενικότερα η απόκρισή του (προσοχή εδώ, μπορεί να φταίει το ότι τον 9.27 τον εκτελούσα ως 32-bit εκτελέσιμο στο 64-bit Linux) είναι πολύ βελτιωμένη. Καλύτερο fraud protection, καλύτερη συμβατότητα με σελίδες και standards. Συνολικά, μια πολύ καλή αναβάθμιση ενός υπάρχοντος εξαιρετικού προγράμματος. Το Speed dial υπήρχε από τις προηγούμενες εκδόσεις και παρέχει ένα τρόπο γρήγορης και εύκολης πρόσβασης στις πιο συχνές ιστοσελίδες, με αντιστοίχιση μιας θέσης όπως τα νούμερα του τηλεφώνου (εξ' ου και το dial) με τη διεύθυνση url του ιστοτόπου.
Η ανάγνωση των RSS feeds είναι στα συν του Opera, τα αποθηκεύει ανά ιστοτόπο ως μηνύματα που τα διαβάζεις με την ησυχία σου μετά.
Μελανό σημείο του Opera; Δεν είναι ΕΛ/ΛΑΚ, ωστόσο η ποιότητα της εφαρμογής δείχνει ότι το επιτελείο των προγραμματιστών του είναι ιδιαίτερα ικανό.
Firefox 3
Η αλεπού επιστρέφει δριμύτερη. Η έκδοση 2 κατηγορήθηκε για την υπερβολική σπατάλη μνήμης, φαινόμενο που υπήρξε ακόμη από την 1.5 έκδοση. Η 3 έρχεται να διορθώσει τα κακώς κείμενα. Η κατανάλωση μνήμης έχει διορθωθεί σε μεγάλο βαθμό. Η εμφάνιση είναι η native του λειτουργικού συστήματος (δείχνει άριστα στα WIndows, στο Linux, σε KDE περιβάλλον και λόγω του GTK+ δείχνει άσχημα και χρειάζεται επέμβαση), νέος τρόπος διαχείρισης των σελιδοδεικτών και του ιστορικού (πολύ καλύτερος), βελτιωμένη διαχείριση των συνθηματικών, βελτιωμένος τρόπος ειδοποίησης του χρήστη σχετικά με την ασφάλεια των ιστοσελίδων που επισκέφτεται, επαναφορά συνόδου (κλείνοντάς τον και ανοίγοντάς τον πάλι, σας επαναφέρει τις ανοικτές σελίδες που είχατε πριν), βελτίωση στην απόδοση (ταχύτητα, Javascript, κτλ.), υποστήριξη για διαχείριση χρωμάτων (για πιο σωστές χρωματικές εικόνες-φωτογραφίες), βελτιωμένη διαχείριση για τα downloads και άλλα πολλά που δικαιολογούν την μεταπήδηση από την έκδοση 2 στην 3.
Η έκδοση 3 υποστηρίζει εισαγωγή των ρυθμίσεων και από Opera, μόνο που στην περίπτωσή μου, στους σελιδοδείκτες, δε μου έπαιξε και τα έκανε μαντάρα. Έπρεπε να μεσολαβήσει εξωτερική εφαρμογή για τη σωστή μεταφορά τους από τον Opera στο Firefox.
Συνολικά
Ο Firefox 3 μου άρεσε (το λέω γιατί ο κύριος όπως είπα browser ήταν ο Opera). Έπρεπε να εγκαταστήσω κάποια add-ons για να τον φέρω κοντά στα μέτρα του Opera, αλλά κατά τα άλλα όλα καλά. Σίγουρα πιο γρήγορος, με λιγότερη κατανάλωση μνήμης, ενώ το χαρακτηριστικό του να θυμάται τι έχει γράψει κανείς στις φόρμες είναι πολύ χρήσιμο (κάτι που δεν το έχει ο Opera). Δε μου άρεσε που καθώς φορτώνει μια καρτέλα στο υπόβαθρο, φαίνεται να «κολλάει» για λίγο στιγμιαία, κάτι που ανέφερα προηγουμένως για τον Opera. Χαρακτηριστικό και για τους δύο browser, είναι ότι μπορείς να έχεις keywords για τις αναζητήσεις μέσω της μπάρας διεύθυνσης, πχ. μπορείς να δίνεις ένα g Linux is the best και να σου πετάει το Google όλα τα αποτελέσματα με την παραπάνω φράση, ενώ μπορείς να φτιάξεις νέα, χρησιμοποιώντας τις φόρμες αναζήτησης στα site, πχ. μπορείς να κάνεις ένα shortcut με όνομα wk για την αναζήτηση στο wikipedia. Και στους δύο, γράφοντας κάτι στη μπάρα διεύθυνσης, εμφανίζονται από κάτω αποτελέσματα που ψάχνουν όχι μόνο στις διευθύνσεις url, αλλά και στα περιεχόμενα των σελίδων που έχετε επισκεφθεί στο παρελθόν, πολύ χρήσιμο. Και στους δύο (πλέον), καθώς εισάγετε ένα όνομα χρήστη κι ένα συνθηματικό σε μια φόρμα, αφού πατήσετε το submit και δείτε αν έχετε κάνει είσοδο ή όχι, έχετε την επιλογή να αποθηκεύσετε τα παραπάνω, για να μην αποθηκεύετε λάθος όνομα χρήστη και συνθηματικό.
Θα δούλευα ανετότατα και με τους δύο. Η αίσθησή μου είναι ότι ο Opera 9.5 παραμένει λίγο πιο γρήγορος σε σχέση με τον Firefox 3, αλλά ο Firefox από την άλλη έχει κάποια χαρακτηριστικά που μου λείπουν στον Opera (όπως το να θυμάται τις συμπληρωμένες φόρμες ή το ότι ο τρόπος εμφάνισης των πληροφοριών μια σελίδας είναι πιο οργανωμένος και αποτελεσματικός σε αυτόν). Προς το παρόν θα εξακολουθήσει να είναι ο Opera ο κύριος browser, αλλά όπως είπα και στην αρχή, ο απόλυτος νικητής θα κριθεί στις λεπτομέρειες.
Να είστε καλά.
σχόλια
Πολύ καλό άρθρο, εύγε.
Αντικειμενικότατος.
Εκεί που ο Firefox πραγματικά λάμπει είναι τα extensions... Και υπάρχει πάντα ένα extension που κάνει αυτό που χρειάζεται για να έρθει ο browser στα μέτρα μας...
Και δεν μιλώ μόνο για τα απλά plugins.
Αν, για παράδειγμα, κάποιος ασχολείται -έστω και ερασιτεχνικά- με το web design, όπως εγώ, δεν νομίζω ότι μπορεί να δουλέψει σε άλλον browser από την στιγμή που θα δει το FireBug.
Και κάποιος άλλος που θα καλομάθει με μερικά σκριπτάκια στο GreaseMonkey. Και όταν τα μαζικά downloads θα γίνουν παιχνίδι με το FlashGot.
Και τέλος, όταν με δύο κλικ θα έχει ελληνικό spellchecking στο σχόλιο που γράφει αυτή τη στιγμή στο blog του φίλου του! :-)
Νίκο, συμφωνώ μαζί σου, η πληθώρα και η μεγάλη ποικιλία λειτουργικότητας των add-on του Firefox δε συγκρίνεται.
Ξέχασα να αναφέρω τον ενσωματωμένο ορθογράφο που αναφέρεις κι εσύ. Άλλο ένα από τα συν της αλεπούς.
O firefox έχει σαφέστατη διαφορα με τον προηγουμενο στην ταχύτητα αλλα προσωπικά δεν βλέπω ακόμα λόγο να αλλαξω την Opera με τον firefox. Η Opera υπερκαλύπτει τις ανάγκες μου . Εχω να λειτουργήσω αποκλειστικά σε firefox 2 χρονια περίπου και δεν νιώθω ότι μου λείπει κάποια λειτουργία του
Πολύ καλή η παρουσιαση που έκανες ;)
Ειναι τρομερα καλη η δυνατοτητα προσθηκης add-ons στον firefox αλλα εχει σαφως και τα ελαττωματα του.
Δεν εχουν ολα το ιδιο inteface, το καθενα ρυθμιζεται στο δικο του υπομενου, ενω πολλες λειτουργιες που ρυθμιζεις με ενα add-on χανονται με καποιο αλλο. Να προσθεσω οτι τα πολλα add-ons που, ομολογουμενως χρειαζεται ο ff, επιβαρυνουν το προγραμα.
Απο την αλλη εχουμε τον Opera.
Πολυ πιο πλουσιο μαμισιο προγραμα, ταχυτατος και ομορφος. Side panel, mouse gestures, "edit site preferences", Speed Dial, μερικες απο τις λειτουργιες που ο ff εχει μονο με add-ons.
H επιλογη για μενα δεν ειναι δυσκολη, χρησιμοποιω Opera απο το 2001 και την version 6.0 και δεν προκειται να αλλαξει αυτο. Χρησιμοποιω παντα και τον firefox αλλα ποτε δεν με κερδισε
Το linux.com δημοσιεύει ένα ακόμη συγκριτικό μεταξύ όλων των browser (ή τουλάχιστον των πιο δημοφιλών). Θα δείτε ότι χειρότερος παραμένει ο Internet Explorer 7, ενώ ο Opera καταλαμβάνει από τις καλύτερες θέσεις.
Ολόκληρο το άρθρο εδώ.
Κι ένα συγκριτικό για την κατανάλωση μνήμης. Δείτε το, ενδιαφέρον άρθρο.
Πώς όμως στον opera θα μπορ΄ώ να βλέπω το ψηφιοποιημένο αρχείο της ερτ? Δίνω το link.
http://www.ert-archives.gr/wpasV2/public/c01-arch-index.aspx
Πατάω play αλλά... τίποτα!
Το δοκίμασα, τόσο με Opera, όσο και με Firefox, ανοίγει το παράθυρο που υποτίθεται θα σου δείξει το βίντεο, αλλά εμφανίζει μήνυμα «Platform not supported». Είσαι κι εσύ με Linux;
windows xp professional SP3
Μάλιστα. Πιθανόν να λείπει κάποιο plugin, τι να σου πω. Κάνε μια ερώτηση στο webmaster (μέσω του site) της ΕΡΤ για πιο σχετικά.