Equilibrium: μην αισθάνεσαι!

Equilibrium: Όταν δεν πρέπει να αισθάνεσαι για να επιβιώσεις.

Το Equilibrium είναι μια ταινία, όχι ιδιαίτερα γνωστή. Πρωταγωνιστεί ο Christian Bale, ένας σχετικά πρωτοεμφανιζόμενος ηθοποιός, με πρόσφατη ταινία του το Batman: Begins (το οποίο προσωπικά μου άρεσε αρκετά, με διαφορά το καλύτερο Batman από όλα). Ταινία λοιπόν, όχι ιδιαίτερα γνωστή, γιατί προσωπικά δεν είδα να γίνεται ποτέ λόγος για αυτή, αλλά ούτε και να διαφημίζεται στα βίντεο κλαμπ για παράδειγμα.

Το θέμα της ταινίας; Το μέλλον και η κοινωνία. Κάπου αρκετά μετά τον 21ο αιώνα κι αφού ο κόσμος έχει επιβιώσει μετά από ένα τρίτο παγκόσμιο πόλεμο, η ανθρωπότητα βλέπει ως μοναδική λύση για να μην ξαναπεράσει τα ίδια με τους πολέμους και τις καταστροφές, την εξαφάνιση των αιτιών (όπως η ίδια θεωρεί) για αυτά τα κακά. Τα ανθρώπινα συναισθήματα. Για το σκοπό αυτό, δημιούργησε ένα ναρκωτικό, το Prozium, το οποίο καταστέλλει οποιοδήποτε ίχνος ανθρώπινου συναισθήματος. Έτσι δημιουργείται μια κοινωνία από ανθρώπους που δεν αισθάνονται τίποτα και επικεντρώνονται μόνο στη δουλειά τους (σημαδιακή η διαφήμιση του Johnnie Walker με το ρομπότ που επιθυμεί να αισθανόταν όπως ο άνθρωπος, τη στιγμή που γράφω το μήνυμα αυτό). Παράλληλα, υπάρχει ένα στρατοκρατούμενο καθεστώς, με μια ομάδα ανθρώπων-αστυνομικών με ιδιαίτερη εκπαίδευση, των κληρικών όπως ονομάζονται στην ταινία, που σκοπός τους είναι να βρίσκουν τους ανθρώπους που αισθάνονται, γιατί έχουν διακόψει τη δόση τους, και να τους εξοντώνουν χωρίς καμία άλλη διαδικασία. Ακόμη κι αν οι φυσιολογικοί άνθρωποι περνούσαν από «επεξεργασία», η ετυμηγορία ήταν πάντα ο θάνατος. Στην ταινία λοιπόν, ο Bale είναι ένας κληρικός με την ικανότητα να καταλαβαίνει πότε οι άνθρωποι αισθάνονται. Μετά από τη σύλληψη και το κάψιμο της γυναίκας του, επειδή αισθανόταν, και μετά από τον πυροβολισμό του συνεργάτη του, που σταμάτησε τη δόση του, ένα πρωινό, από λάθος του δεν παίρνει την πρωινή του δόση. Η μέρα περνάει και συνεχίζει να μην παίρνει τη δόση. Σημειωτέον ότι οι δόσεις που έπρεπε να παίρνει κανείς είναι τουλάχιστον 3 κατά τη διάρκεια της ημέρας. Μετά από μια επιδρομή σε κρυσφήγετο ανθρώπων-παραβατών για συναισθήματα, αρχίζει και κατακλύζεται από συναισθήματα, με αποτέλεσμα να μην ξέρει πως να αντιδράσει σε αυτή την πρωτόγνωρη αίσθηση που τον διακατέχει. Για να μην πολυλογώ και σας κουράζω, καταφέρνει να συμμαχήσει με την αντίσταση, να φτάσει μέχρι την κορυφή (πάντα υπάρχει ένας στην κορυφή) και να σκοτώσει τον επικεφαλής του καθεστώτος. Με την ενέργεια αυτή, παύει και η ύπαρξη του καθεστώτος, ξημερώνοντας έτσι μια μέρα αισιόδοξη.

Η ταινία φέρνει λίγο από Matrix ορισμένες φορές. Ωστόσο, είναι μια ταινία προφητική ίσως. Μια γυναίκα-παραβάτης που συλλαμβάνεται και ανακρίνεται από τον κληρικό (Bale) τον ρωτάει κατά τη διάρκεια της ανάκρισης:

- Γιατί ζεις;

- Για να υπηρετώ την κοινωνία (κτλ.)

- Άρα ζεις απλά για να ζεις. Ποιο είναι το νόημα να ζεις απλά για να επιβιώνεις;

- Κι εσύ γιατί ζεις;

- Για να αισθάνομαι!

Η ταινία προτείνεται ανεπιφύλακτα. Θα περάσετε ένα όμορφο δίωρο, με καλές σκηνές μαχών και παράλληλα θα σας δώσει τροφή για σκέψη.

διάφορα / miscellaneous: 
Χρήσιμο / Useful: 
Average: 2.9 (12 votes)
Ψηφίστε για την ποιότητα του άρθρου / Vote for the article's quality

Σχόλια

Υπέροχη ταινία...