Ο Steven J. Vaughan-Nichols γράφει ένα ενδιαφέρον blog με θέμα «Five ways the Linux desktop shoots itself in the foot». Τα σημεία που θίγει είναι ενδιαφέροντα, ωστόσο εγώ θα σταθώ σε ένα, στο υπ' αριθμόν 3, με τίτλο «Too much bad techie attitude».
Σε εκείνο το σημείο, ο Steven περιγράφει την κατάσταση κατά την οποία νέος (newbie) χρήστης που έρχεται στον κόσμο του Linux, κάποια στιγμή συναντά πρόβλημα και απευθύνεται στην κοινότητα (φόρουμ, λίστες, κτλ.). Εκεί λοιπόν, αντί να βρει λύση στο πρόβλημά του, παίρνει απαντήσεις του στυλ «RTFM» (το γνωστόν Read The Fucking Manual...), «τι σαβουρο-distribution είναι αυτό που έβαλες», «δεν είναι τα Linux, είναι το Linux και συγκεκριμένα GNU/Linux», κτλ. Διαβάζοντας το σημείο αυτό που θίγει ο Steven, δεν μπορώ παρά δυστυχώς να συμφωνήσω. Συμμετέχω σε ορισμένα ελληνικά φόρουμ, όχι πολλά, για την ακρίβεια ένα το οποίο ασχολείται με την τεχνολογία και τους υπολογιστές γενικότερα και βλέπω την τακτική του too much bad techie attitude να λαμβάνει χώρα κάθε μέρα. Νέος χρήστης, έχει εμπειρία με Windows, σου λέει «για να δοκιμάσω και αυτά τα Linux να δω τι καπνό φουμάρουν». Ο Γολγοθάς ξεκινά από ερώτηση στο φόρουμ για το ποια διανομή να βάλει. Εκεί πλακώνει ο κάθε κατακαημένος που θεωρεί τον εαυτό του τον μέγα γκουρού στη διανομή που τρέχει ο ίδιος και του λέει «θα βάλεις Fedora», άλλος «θα βάλεις Ubuntu ή Kubuntu», άλλος «θα βάλεις Arch ή αν δε σε πειράζει το compile Gentoo», οι σκληροπυρηνικοί βετεράνοι θα προτείνουν Slackware, κ.ο.κ. Άντε πες ότι ο χρήστης καταλήγει σε μία. Εγκαθιστά (ας θεωρήσουμε ότι στην εγκατάσταση δεν είχε κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα) και μετά από μια βδομάδα χρήσης και «παιχνιδιού», κάτι πάει στραβά και ξαναρωτάει στο φόρουμ. «Παιδιά, δεν μπορώ να μπω στα X, τι κάνω;». Εκεί γίνεται το έλα να δεις:
- Δε σου είπαμε να ξεχάσεις πρακτικές Windows;
- Δε σου είπαμε να μην βάλεις την τάδε διανομή, έχει πολλούς αυτοματισμούς και δεν ξέρει ο χρήστης τι γίνεται;
- Δε σου είπαμε να μην εγκαθιστάς πακέτα εκτός συστήματος διαχείρισης πακέτων (PMS αγγλιστί);
- Το λακωνίζειν εστί φιλοσοφείν (έχω δει και τέτοιες εντελώς μα εντελώς άσχετες απαντήσεις παλιά σε λίστα).
- ...
Απάντηση: Βρες τη λύση μόνος σου, κοινώς RTFM. Μπορεί ορισμένες από αυτές τις απαντήσεις να είναι άσχετες με την αρχική ερώτηση, αλλά σωστές ως πρακτικές που πρέπει να ακολουθεί κάποιος, ωστόσο ο νέος χρήστης που είναι άπειρος στο θέμα Linux, καθώς και ο τρόπος με τον οποίο του απευθύνονται οι απαντήσεις αυτές με αυτό το ειρωνικό ύφος του «είσαι άσχετος, κάνε αυτό που σου λέω για να διορθώσεις το πρόβλημά σου», θα απογοητευτεί και είναι αρκετά πιθανό να τα παρατήσει, επιστρέφοντας στα αγαπημένα του Windows, εκεί που ξέρει τα στραβά και τα καλά. Άπειρα flames, επί ανούσιων και άσχετων με την αρχική ερώτηση θεμάτων που προκύπτουν μέσα από τον ελιτισμό της μερίδας αυτών των χρηστών. Ευτυχώς, θέλω να θεωρώ ότι αυτοί οι ελιτιστές χρήστες είναι σχετικά λίγοι και ότι με τον καιρό η κοινότητα ωριμάζει. Θυμάμαι ότι πριν από 5-6 τουλάχιστον χρόνια, η ελληνική κοινότητα γενικά δεν είχε τέτοια στάση. Αυτή την παρακμή που προέκυψε την αποδίδω στο γεγονός ότι ολοένα και περισσότεροι χρήστες μεταπηδούν από Windows σε Linux, αποκτούν τις πρώτες γνώσεις, θεωρώντας έτσι τον εαυτό τους ένα μικρό γκουρού σε αυτό το άλλο λειτουργικό («μεγάλε, τρέχω Linux τώρα, γαμ.... και δέρνω»), βγάζοντας εν τέλει μια τέτοια ελιτίστικη συμπεριφορά. Ευτυχώς που υπάρχουν οι ουδέτεροι (Linux) χρήστες, που προσπαθούν να βλέπουν τα πράγματα πιο ήπια και με άλλο μάτι και επεμβαίνουν όταν χρειάζεται.
Συμπέρασμα; Το Linux δεν χρειάζεται τέτοιες συμπεριφορές αν θέλει να ευδοκιμήσει περαιτέρω και να μπει σε περισσότερα desktop, γιατί στους server η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική, πολύ καλύτερη.
Τι λέτε;
σχόλια
Νομίζω πως αυτό που έγραψες το εξηγεί λίγο-πολύ:
"Αυτή την παρακμή που προέκυψε την αποδίδω στο γεγονός ότι ολοένα και περισσότεροι χρήστες μεταπηδούν από Windows σε Linux, αποκτούν τις πρώτες γνώσεις, θεωρώντας έτσι τον εαυτό τους ένα μικρό γκουρού σε αυτό το άλλο λειτουργικό («μεγάλε, τρέχω Linux τώρα, γαμ.... και δέρνω»), βγάζοντας εν τέλει μια τέτοια ελιτίστικη συμπεριφορά"
Αυτή η ιδέα του δήθεν γκουρού όπως λες και η γενικότερη ιδέα του "coolness" του Linux μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τη παιδαριώδη στην ουσία συμπεριφορά. Μην ξεχνάς ότι όσο μεγαλώνει η κοινότητα, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, όλο και περισσότερο θα αντικατροπτίζει τη ίδια τη κοινωνία. Κατά τη γνώμη μου το καλύτερο που μπορεί να κάνει o καθένας είναι να προσπαθεί με τον τρόπο του να βοηθήσει άτομα που το χρειάζονται και να απομονώνει τις συμπεριφορές που περιγράφεις, πράγμα όμως λίγο δύσκολο. Η ποιότητα του καθενός μέσα στη κοινότητα διαμορφώνει και τη ποιότητα της ίδιας της κοινότητα και την εικόνα των προϊόντων και ιδεών που πρεσβεύει.
Έτσι ακριβώς είναι. Την ευθύνη φέρουν εξίσου οι έμπειροι χρήστες που θεωρούν ότι πρέπει να περάσεις τους άθλους του Ηρακλή για να πάρεις άδεια χρήσης Linux, αλλά και οι νέοι χρήστες που με το που έμαθαν να ανοίγουν ένα conf file με nano βρήκαν την ευκαιρία να "βγουν από πάνω" σε αυτούς που δεν έχουν ανακαλύψει ακόμα το nano.
Ευτυχώς, υπάρχουν φωτεινές εξαιρέσεις. Το ubuntuforums.org είναι απλά τεράστιο, αλλά παρόλα αυτά έχει ένα πάρα πολύ φιλικό κλίμα συνεργασίας και αλληλοβοήθειας.
Έτσι είναι, δυστηχώς.
Υπάρχουν όμως και φορές, που ο χρήστης προκαλεί τέτοιες συμπεριφορές.
Αν κάνει του κεφαλιού του πχ. κ.α.
Αυτό που λες για τους "μικρους guru" τ0 βιώνω καθημερινά μ'έναν "φίλο" μου (που είναι παντελώς βλάκας, και δεν ξέρει ούτε καν το αλφάβητο των Αγγλικών - επιοικώς), που μόλις έβαλε Ubuntu (και μάλιστα με πολύ βοήθεια από μένα) και έγραψε 2 εντολές στην κονσόλα ειπωμένες από μένα, χαίρεται και αυτοθαυμάζεται σαν hacker. Και όπως κάθε κλασσικός έλληναρας χακεράς, θέλει μαυρο wallpaper (matrix κατα προτίμηση) και μαύρο terminal με πράσινα γράμματα.
Βρε δεν πάμε καλά λέω εγώ ...