Cosmote internet on the go: μια αποτυχία

Το internet όχι μόνο έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας, αλλά χωρίς αυτό δεν μπορείς να ζήσεις πλέον. Κι όποιος το θεωρεί αυτό υπερβολή, ας προσπαθήσει να δουλέψει 2-3 μέρες χωρίς internet, που σημαίνει χωρίς e-mail, χωρίς web, χωρίς αναζήτηση στο Google, χωρίς instant messaging, Facebook, Twitter, κ.ο.κ. Δεν είναι υπερβολή, είναι η πραγματικότητα.

Πέρσι το καλοκαίρι (όπως καλή ώρα τώρα) είχα πάρει μια προσφορά της Cosmote για mobile internet. Για 40€ έπαιρνες τη συσκευή (USB 3G modem, ένα μοντέλο της Huawei) και 30€ χρήσης που τα χρησιμοποιούσες για να αγοράσεις πάσο χρήσης, της μίας, δέκα ή τριάντα ημερών. Οκ, το ενεργοποίησα για 10 μέρες, άλλωστε δεν ήθελα κάτι παραπάνω. Το ωραίο είναι ότι το δούλεψα στο Linux, με λίγο ψάξιμο το έκανα να δουλέψει άψογα.

Φέτος, αφού είχα τη συσκευή, το λογικό θα ήταν να αγόραζα το αντίστοιχο ποσό για τις ημέρες χρήσης που θα ήθελα. Οκ, για 10 μέρες, 15€ είναι καλά πιστεύω. Μάλιστα, αυτό τον καιρό η Cosmote διπλασιάζει τον όγκο χρήσης, από τα 2GB, το δίνει με 4GB. Τα 2GB δεν είναι λίγα, πέρσι δεν μπόρεσα να τα ξοδέψω με τη χρήση που έκανα. Οπότε λέω είμαστε οκ.

Έλα ντε όμως που φέτος δεν πήγε καθόλου καλά. Το mobile internet της Cosmote που τόσο μα τόσο πολυδιαφημίζει, είναι άθλιο. Κάνεις κλικ να φορτώσει και περιμένεις... Περιμένεις... Περιμένεις. Αν είσαι τυχερός, θα αρχίσει να δείχνει τα στοιχεία της σελίδας. Αν όχι, ο browser θα δείξει timeout και ξανά F5 για refresh. Τη δεύτερη φορά ίσως είσαι πιο τυχερός και στο δείξει τελικά (όχι βέβαια σε δευτερόλεπτα, αλλά σε καμιά 2-3 λεπτά). Κάνεις κλικ και βλέπεις το browser να προσπαθεί να βρει σε ποιο IP αντιστοιχεί η διεύθυνση που έβαλες (κοινώς DNS lookup). Διαδικασία που δεν κάνει πάνω από 1-2" σε μια φυσιολογική γραμμή. Εδώ, απλά περιμένεις. Κάποια στιγμή, θα βρει το IP. Μετά είναι η αίτηση στο web server. Κάτσε ντε, έχουμε ακόμα...

Θεωρώ φέτος, άθλια την υπηρεσία της Cosmote και δεν την προτείνω σε κανέναν. Και είμαι στην ίδια περιοχή όπως και πέρσι, που δούλευε πολύ καλά. Πέρσι, υπήρχε μια ελάχιστη καθυστέρηση σε σχέση με μια ADSL γραμμή, αλλά ο ρυθμός ήταν σταθερός και δούλευες άνετα. Φέτος έχει τεράστια σκαμπανεβάσματα, άλλες φορές φέρνει, άλλες περιμένεις λεπτά (και αν φέρει κάτι). Δεν είναι φυσιολογικό αυτό.

Περιμένω ανταπόκριση από Cosmote για το θέμα αυτό. Για νεότερα, θα σας κρατάω ενήμερους.

Χρήσιμο / Useful: 
Average: 3.3 (20 votes)
Ψηφίστε για την ποιότητα του άρθρου / Vote for the article's quality

Σχόλια

Γενικά, η Cosmote έχει θέμα με την χωρητικότητα των κεραιών της. Μάλλον αυτής της κατάστασης έπεσες θύμα (ρίχνει την ταχύτητα αν έχει μεγάλο φόρτο η κεραία) εκτός αν δεν έχει πλέον 3G κάλυψη η περιοχή που ήσουν.

Ακριβώς στην ίδια περιοχή πέρσι (μάλλον όχι περιοχή, τραπέζι μέσα στο σπίτι για την ακρίβεια...) η υπηρεσία ήταν παραπάνω από ικανοποιητική έως καλή θα έλεγα. Δουλευόταν δηλαδή, απλά υπήρχε μια μικρή καθυστέρηση (της τάξεως του 1-2" στο αρχικό κλικ). Ωστόσο δε σου έσπαγε τα νεύρα όπως φέτος και η ταχύτητα που έδινε ήταν καλή. Φέτος, εκτός του ότι η ταχύτητα σε σχέση με πέρσι ήταν πολύ χαμηλή (της τάξης του dial-up modem), υπήρχαν μεγάλοι περίοδοι (της τάξης των 4-5') που δεν έκανε τίποτα, κίνηση μηδέν και κάποια στιγμή ξυπνούσε μέχρι να πέσει σε λήθαργο πάλι. Έκανες κλικ και περίμενες σα βλάκας. Ήταν πολύ σπαστικό και αντιπαραγωγικό.

Κατά τα άλλα όμως, διαφημίζουμε δωρεάν internet από το κινητό μας, το tablet ή το φορητό. Κατά τα άλλα, βγάζουμε δελτίο τύπου και λέμε ότι μετά από μετρήσεις που έκανε το PC Magazine, έβγαλε την Cosmote πρώτη σε ταχύτητα. Που έκανε τις μετρήσεις; Στο λεκανοπέδιο της Αττικής. Το σχόλιό μου; Χέστηκε η φοράδα στο αλώνι. Εκτός του ότι είναι το λιγότερο προσβλητικό γιατί θεωρούν ότι Αττική = Ελλάδα. Ρε δεν τραβάτε τα βυζιά σας λέω εγώ.

Μ' αρέσει που είμαι και συνδρομητής τους. Ρε ουστ.