Το περιοδικό APCMag δημοσιεύει μια συνέντευξη του Con Kolivas, γνωστού στην κοινότητα του Linux για τα επιρράμματα (patches) του (-ck) για τον πυρήνα του Linux. Τα επιρράμματά του είχαν θετικά αποτελέσματα όσον αφορά στην χρήση και στην αίσθηση λειτουργίας του Linux από την πλευρά του τελικού χρήστη, επιρράμματα που έτυχαν ιδιαίτερης εκτίμησης από το κοινό του δημοφιλούς λειτουργικού συστήματος.
Για να μην πολυλογώ, ο Con αποφάσισε να αποσυρθεί από την ανάπτυξη των επιρραμμάτων του για το Linux (το τελευταίο επίρραμμα που έβγαλε είναι για τον πυρήνα 2.6.22, τον τελευταίο σταθερό), για διάφορους λόγους, που τους αναπτύσσει σε αυτή του την συνέντευξη.
Διαβάζοντας τη συνέντευξή του, με έκανε να προβληματιστώ σχετικά με τη μεθολογία και του τι γίνεται αποδεκτό για ενσωμάτωση στον πυρήνα. Ο Con θεωρεί ότι οι προγραμματιστές-hacker του Linux, πολλές φορές χάνουν το δάσος και βλέπουν το δέντρο, με την έννοια ότι επικεντρώνονται στην επίλυση προβλημάτων για τις enterprise λύσεις, ενώ αδιαφορούν (όχι ίσως εσκεμμένα) για τους τελικούς χρήστες. Για την απόδοση που παρέχει το λειτουργικό σύστημα στον τελικό χρήστη, τον καθημερινό που όλοι μας φαντάζομαι ότι γνωρίζουμε, αυτόν που θέλει να ακούσει μερικά mp3, να γράψει ένα κείμενο στον επεξεργαστή κειμένου, να δει σελίδες στο internet και να στείλει/λάβει e-mail. Πριν καιρό, δηλώνει ο Con, ο πυρήνας είχε προβλήματα όσον αφορά την αποκρισιμότητα (εξ' ου και παραπάνω το ότι η λέξη απόδοση δε σχετίζεται με καθαρά νούμερα, αλλά όσον αφορά στην αποκρισιμότητα και στην αμεσότητα που παρέχει ο πυρήνας - άρα και το λειτουργικό - σε συνθήκες καθημερινής εργασίας, όχι αυτές των hacker!).
"If we numerically quantify it with all the known measurable quantities, performance is better than ever. Yet all it took was to start up an audio application and wonder why on earth if you breathed on it the audio would skip. Skip! Jigabazillion bagigamaherz of CPU and we couldn't play audio?
Or click on a window and drag it across the screen and it would spit and stutter in starts and bursts. Or write one large file to disk and find that the mouse cursor would move and everything else on the desktop would be dead without refreshing for a minute.
I felt like crying."
Στη συνέχεια, αναγνωρίζει τα προβλήματα της λάθους όψης πίσω από την οποία οι hacker του Linux παλεύουν για την ανάπτυξή του. Ενώ θα έπρεπε να κοιτάζουν θέματα και για τον απλό χρήστη, κοιτάνε θέματα που αφορούν το enterprise κομμάτι (ίσως γιατί κάποιοι από αυτούς εργάζονται σε μεγάλες εταιρίες λογισμικού, βλέπε IBM, Red Hat, Novell, κτλ. που λίγο απασχολεί τις παραπάνω ο desktop χρήστης. Ο Con όμως ανταπαντά λέγοντας:
"If there is any one big problem with kernel development and Linux it is the complete disconnection of the development process from normal users. You know, the ones who constitute 99.9% of the Linux user base."
Αναφέρεται και σε προβλήματα επικοινωνίας μεταξύ τελικών χρηστών και των Linux hacker. Λέει ότι στη λίστα ταχυδρομείου (mailing list ελληνιστί) του πυρήνα, την lkml, πολλές φορές οι απλοί χρήστες διστάζουν να γράψουν σχετικά με προβλήματα που αντιμετωπίζουν, φοβούμενοι τις απαντήσεις από τους hacker, ότι είναι άσχετοι, ότι δεν ξέρουν να στείλουν μια σωστή αναφορά σφάλματος (bug report), κά.
Κι ενώ τα επιρράμματα του Con ήταν ιδιαίτερα δημοφιλή κι ένα τμήμα τους ενσωματώθηκε τελικά στον πυρήνα, ο Con κουράστηκε από αυτή τη διαδικασία και βλέποντας την εμμονή των developer να εστιάζουν σε λάθος θέματα, καθώς και μετά από ένα πρόβλημα υγείας του που τον ανάγκασε να απέχει 6 βδομάδες από τον υπολογιστή του, μιας και έπρεπε να είναι ξαπλωμένος, αποφάσισε να σταματήσει πλέον την ανάπτυξη των επιρραμμάτων του και να ασχοληθεί με άλλα θέματα. Όπως λέει ο ίδιος, ό,τι έκανε το έκανε επειδή θα κέρδιζε σε πρώτη φάση ο ίδιος σε συμπεριφορά και αποκρισιμότητα και αυτός ήταν ο λόγος της επιτυχίας των επιρραμμάτων του.
Υπάρχουν φορές οι οι Linux developer έχουν κατηγορηθεί ότι δεν είναι αντικειμενικοί σε ότι ενσωματώνουν στον πυρήνα, ότι ενσωματώνουν αυτά που τους αρέσουν και στους συγγραφείς άλλων χαρακτηριστικών που δεν τυχαίνουν της εκτίμησής τους, προβάλλουν δικαιολογίες του τύπου «έχει τεχνικά προβλήματα το επίρραμμα, διόρθωσέ το πρώτα και μετά το συζητάμε», πχ. Reiser4. Σίγουρα αυτοί που κρίνουν για την ενσωμάτωση ή όχι στον πυρήνα ενός νέου χαρακτηριστικού/επιρράμματος είναι άνθρωποι, αλλά πρέπει να υπάρχει ζυγαριά κάπου μεταξύ όλων αυτών.
Δεν ξέρω τελικά αν ο Con έχει δίκιο ή όχι. Το μόνο σίγουρο είναι ότι παρόμοιες περιπτώσεις, πρέπει να προβληματίζουν την κοινότητα του Linux και να αναθεωρήσουν πρακτικές...
Το ωραίο σε όλα αυτά και που ξέχασα να αναφέρω είναι ότι ο Con δουλεύει ως αναισθησιολόγος σε νοσοκομείο της Μελβούρνης... Καμία σχέση με τους υπολογιστές, εκτός του ότι είναι κολλημένος. :-)