Πρόσφατα, δέησα κι εγώ να κάνω αναβάθμιση στον επιτραπέζιο. Ο γερασμένος Athlon XP 2600+ (με «πουσαρισμένο» FSB στα 400 αντί για 333MHz), έδωσε τη θέση του σε ένα εξελιγμένο, μοντέρνο διπλοπύρηνο Intel Core 2 8400. Η μνήμη τετραπλασιάστηκε (στα 4GB), ενώ έπρεπε να αλλαχθεί και η κάρτα γραφικών, από Nvidia 6200LE σε Nvidia 8600GT. Βαρβάτη αναβάθμιση.
Οι δίσκοι παρέμειναν, αλλά όπως και να έχει έπρεπε να σβηστεί η εγκατάσταση (από το Φεβρουάριο του 2005) του Gentoo Linux και να μπει από την αρχή. Μετά από αναζήτηση στο διαδίκτυο, σε φόρουμ και εξειδικευμένες ιστοσελίδες, αποφασίστηκε η εγκατάσταση σε 64-bit. Για όσους δε γνωρίζουν, το Gentoo Linux είναι μια διανομή που βασίζεται στην μεταγλώττιση του πηγαίου κώδικα. Δηλαδή την εγκαθιστάς χρησιμοποιώντας όχι έτοιμα από πριν δυαδικά εκτελέσιμα αρχεία, αλλά κάνεις μεταγλώττιση των πακέτων, με ταυτόχρονη βελτιστοποίηση για τον εκάστοτε επεξεργαστή σου. Τι σημαίνει αυτό; Το Gentoo είναι pain in the ass στην εγκατάσταση και στο αρχικό στήσιμο, αλλά είναι «ρέουσα» διανομή, γιατί ενημερώνεις συνέχεια το σύστημα με τα νέα πακέτα (ας είναι καλά οι άνθρωποι που ασχολούνται με αυτό), με αποτέλεσμα, αν στηθεί μία φορά σωστά, τελείωσες μετά. Έτσι λοιπόν, το να βάλεις 64-bit Linux δεν αποτελεί πλέον και τόσο έκπληξη (όχι μόνο για το Gentoo, αλλά για όλες τις διανομές Linux), σε αντίθεση με τα Windows, όπου η 64-μπιτη υποστήριξη πάσχει αισχρά.
Το σύστημα φυσικά είναι άπιαστο σε ταχύτητα. Οι χρόνοι μεταγλώττισης έχουν μειωθεί δραματικά, με αποτέλεσμα σε λίγες ώρες να έχεις φέρει το σύστημα σε μια καλή κατάσταση. Είναι ήδη 2,5 φορές πιο γρήγορο από τον επεξεργαστή του φορητού T2300 (1,66GHz - 2ΜΒ L2 cache) και φανταστείτε σε σχέση με τον Athlon τι γίνεται...
Το μόνο που δεν παίζει είναι το Flash plugin της Adobe για τους browser. Κι αυτό γιατί υπάρχει μόνο σε 32-bit. Ο Opera επίσης, στην τρέχουσα σταθερή σειρά του (9.2x) υπάρχει μόνο σε 32-bit, αλλά ο επερχόμενος 9.5 (Kestrel) θα διατίθεται και σε 64-bit. Η Java επίσης υπάρχει σε 64-bit, αφήνοντας έτσι το Flash να είναι το μόνο λογισμικό που δεν υπάρχει σε 64-bit. Κάποια στιγμή θα περάσει κι αυτό στα 64.
Βέβαια, όταν λέμε 64-bit, εννοούμε την πλατφόρμα AMD64 που εισήγαγε η AMD με τους επεξεργαστές της Athlon64. Τώρα τρέχω AMD64 (x86_64 όπως ονομάζεται) σε Intel επεξεργαστή. Ειρωνία...;
Στα 64 λοιπόν...